Гръцката легенда Деспина Ванди идва за първи път у нас

Деспина Ванди
Снимка: Moko Soluiton

Иконата на гръцката музикална сцена Деспина Ванди ще изнесе за първи път концерт у нас. Голямото събитие ще е на 21 февруари (неделя) в София, Зала 1 на НДК. Сега всички почитатели на гръцката дива ще имат уникалната възможност да чуят за първи път на живо най-големите и популярни хитове на певицата, познати не само у нас, но и в цял свят.

Деспина Ванди е отличена цели 7 пъти с приза „Певица на годината“ в южната ни съседка от началото на кариерата си до днес. През 2002 г. изпълнителката на мега хита „Gia“ е удостоена и с признанието "Най-продаван гръцки изпълнител в света" на Световните Музикални Награди в Монако.

Три поредни години Ванди вкарва сингли в международни чартове – успех, който не е постиган от други гръцки изпълнители. Това са „Gia“ (2003 – №1 в US Billboard Club Dance Airplay), „Opa Opa“ (2004) и „Come Along Now“ (2005). Нейни парчета са ремиксирани от диджеи като Roger Sanchez, Armand Van Helden и Junior Vasquez.

Деспина Ванди всъщност е родена в Германия, в градчето Тюбинген, близо до Щутгарт. Истинското име на най-голямата гръцка поп звезда е Деспина Малеа. Родителите й се връщат обратно в Кавала, откъдето произхождат, когато малката Деспина е само на 6 години.

Ванди записва първия си албум "Gela Mou" ("Усмихни ми се") през 1994 г. В него е включен и първият й хитов сингъл в дует със суперзвездата Янис Париос. През 1996 г. следва нов албум с още повече хитове - "Esena Perimeno" ("Чакам те"). Следващата година певицата прекарва в турнета из Европа и Щатите.

След това Деспина започва да работи с топ композитора и продуцент Фивос. Още първият им съвместен проект "Deka Entoles" ("Десет заповеди") им носи огромен успех. Успешната серия продължава с "Profities" ("Пророчества") през 2000 г. В деня на издаването си, албумът става златен, а след месец и платинен.

През 2001 г. излиза двойният албум с 21 песни "Gia", който става четворно платинен само за 11 дни. Това е най-продаваният албум на века, като до този момент успехът му не е надминат. Този проект утвърждава Деспина като една от най-големите гръцки звезди. Песните „Gia“, „Ela“, „Thelo na se do“, „Anaveis foties“, „Ola odigoun se sena“, “Ax, kardoula mou“ стават едни от най-големите гръцки хитове. С “Gia” Деспина и Фивос атакуват и англоезичния пазар. Песента е издадена от най-влиятелния лейбъл за денс музика Ministry of sound, достигайки челни позиции в световните чартове (№1 във Великобритания). Клипът, заснет в екзотично Мароко, активно се върти по MTV.

В края на 2004 г. на пазара се появява „Stin avli tou paradeisou“, включващ дуети с Василис Карас и Танос Петрелис. Само за ден албумът става платинен, с което Ванди подобрява собствения си рекорд. През 2008 г. певицата изнася концерти в Австралия, а през 2009 г. започва турне в САЩ и Канада с продадени над 150 000 билета. Следват още четири албума и множество сингли, като всички чупят рекордите в южната ни съседка.

Деспина Ванди е омъжена за бившия гръцки футболен национал Демис Николаидис. Звездното семейство има две деца – 15-годишната Мелина и 8-годишният Йоргос.

Концертът на Деспина Ванди, на който певицата ще изпълни най-големите си хитове от началото на кариерата си до днес, ще е на 21 февруари в зала 1 на НДК. Начало 20:00 часа. Билети търсете в мрежата на Eventim. Цена на билетите: от 40 до 90 лева.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти