Edna жена на бойното поле

Edna жена на бойното поле
Снимка: Gettyimages

Тя е млада, красива и провокативна. Разликата между нея и другите европейски и американски изпълнители обаче е, че музиката за Хелън е оръжие.

Оръжие срещу войната, насилието и тероризма.

Хелън Абдула е кюрдско момиче, родено в Иран през 1988 г. След като започва войната в Залива, Хелън и семейството ѝ бягат в Турция.

Заедно с майка си преминават четири граници чрез трафиканти на хора, за да стигнат до Турция. В бежански лагер семейството на Хелън живее 9 месеца. Месеци на бедност, самота и неведение за бъдещето.

За щастие късметът се усмихва на Хелън и родителите ѝ и те намират спасение във Финландия.

Там младата изпълнителка започва да посещава уроци по пеене, пиано и актьорско майсторство.

На 18 г. заминава за Лос Анджелес, за да сбъдне америкаснката мечта, но без успех. И когато надеждата е най-малка, с нея се свързва известен музикален продуцент. Хелън се мести в Ню Йорк и издава първия си албум.

През 2013 г. излиза сингълът „Risk at all”, обявен като прокюрдски антивоенен химн. Песента оглавява всички класации във Финландия и предизвиква буря в Близкия Изток. Певицата е критикувана за дръзката си проява дори от близките си.

Кюрдската Шакира, както е известна Хелън, не спира дотук.

Тя отива на фронта, облича униформа и грабва оръжие, за да заснеме клипа към „Revolution”. Песента, заради която Ислямска държава иска главата ѝ. 

Младата изпълнителка заминава за Ирак и влиза в редовете на кюрдските военни сили – Пешмерга, които водят битка с Ислямска държава.

Видеото към песента е заснето само на 3 км от село, окупирано от Ислямска държава. Снимките са отнели три месеца, защото често, когато екипът започвал да снима, са били обстрелвани от ислямистите.

По време на снимките Хели изстрелва истински снаряди срещу терористите.

Заради смелите си изяви, Хелън Лъв се превръща в един от най-търсените врагове на Ислямска държава. За главата ѝ е обявена цена от 100 000 долара.

Казва, че не се страхува от всекидневните заплахи на ислямистите, защото за нея най-важното е да може да отправя посланията си към света.

Силният грим и дрехите на войник превръщат младата жена във воин, чието единствено оръжие е музиката.

Хелън вярва, че ако хората са обединени, могат да се преборят с лошите и да не „потънат в тъмнината”.

Вдъхновена от обикновените хора, които не спират да се борят, Хели Лъв ще продължи да пее, защото това е нейният начин да се противопостави на войната и насилието. 

Четете още:

Не спирай Земята! Не искам да сляза!...

Взрив

"Ще се видим там горе"

Животът е прекрасен

Автор: Венелина Стоянова

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти