Една безлична физиономия и мизерен гардероб - "Казвам се Ангела Меркел"

Една безлична физиономия и мизерен гардероб - "Казвам се Ангела Меркел"
Снимка: Gettyimages/Gulliver

Може би никога след 1945 един германски политик не е бил така подценяван, както бе подценявана пасторската дъщеря от източногерманската провинция.

Един от хората, които могат да преценят това най-добре, е Жаклин Бойсен, авторка на биография за Меркел, писана още преди издигането ѝ до върха:

"Меркел не е идеолог. Тя предпочита да взима решения на базата на цифри, данни и факти, което невинаги допада на нейната партия. Тя извърши промяна на курса във всички възможни политически полета, само защото така повеляваше разумът, пренебрегвайки всякакви идеологически или програмни съображения", казва Бойсен за DW.

Но това не навреди на Меркел. Напротив: "Момичето на Кол", както дълго я наричаха, междувременно носи прозвището "Мамчето". Меркел се еманципира.

"Момичето" расте в света на политиката

Снимка: Gettyimages/Gulliver

Ангела Меркел израства в ГДР като дъщеря на протестантски пастор. Тя е добра ученичка, а след това добра студентка, която завършва физика в Лайпциг. Още тогава Ангела Доротея Каснер, както е рожденото ѝ име, се омъжва за състудента си Улрих Меркел. Бракът много скоро се проваля, името обаче остава. Меркел не е опозиционерка, още по-малко дисидентка, както отбелязва биографката ѝ Жаклин Бойсен. Самата Меркел казва, че детството ѝ е преминало непомрачено от нищо.

Меркел влиза късно в политиката - на 35 години е, когато става заместник-говорител на последния премиер на ГДР Лотар де Мезиер. Малко след това тя се присъединява към Християндемократическия съюз /ХДС/, а в края на 1990 година става за пръв път депутат в Бундестага. Няколко седмици по-късно, през януари 1991, канцлерът Хелмут Кол изненадва всички, като я прави министър по въпросите на жените и младежта. По онова време в политически Бон се носи слухът, че Меркел е получила този пост, само защото е млада, защото е жена и идва от Източна Германия. През 1994 Кол я издига на следващото стъпало на кариерата ѝ - министър на околната среда и реакторната сигурност. Така "момичето на Кол" навлиза решително в западния, доминиран изключително от мъже политически естаблишмънт.

Големият шанс на Меркел

Всички казват, че Меркел притежава умението да изслушва. Другата характерна черта на системата "Меркел" е, че умее много бързо да разпознае проблема, но реагира много бавно. Тя признава, че не обича спонтанните решения. Току-що подалият оставка президент Кристиян Вулф беше описал ръководния стил на Меркел като способността "да ръководиш стадото от ариегарда".

Снимка: Gettyimages/Gulliver

През 1998 идва големият ѝ шанс. Кол губи изборите, ХДС е в шоково състояние. Не и Меркел, която съзира възможността да се закрепи в ерата след Кол. Волфганг Шойбле, новият партиен председател, я назначава за генерален секретар на ХДС. През следващата година избухва скандалът с незаконните партийни дарения и Кол и Шойбле се оказват във фокуса на разследването.

Поради източногерманската си биография Меркел е неопетнена и става кризисен мениджър. Нещо повече: тя поема инициативата и оглавява моралния срив на канцлера Кол в партията. В статия за "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг" тя пише, че манипулациите, за които Кол признава, нанесли голяма вреда на ХДС. Това е скъсването ѝ с нейния ментор - и същевременно окончателното ѝ еманципиране в партията.

Живот на върха

През 2000 година Меркел е избрана за нов председател на ХДС. Партията, която осъществи обединението на Германия, е в опозиция, дълбоко дискредитирана поради разкритията за "черните каси". С усърдие и оптимизъм Меркел се налага като новата надежда на консерваторите. Тя преодоля съпротивата на своите конкуренти и през 2005 стана първата жена канцлер на Германия. Властта ѝ допада, както сама обяснява: "Подготвяне на решенията, определяне на насоката - това е възможно, когато човек е канцлер. Тази позиция позволява на титуляра да превърне в действителност много от онова, в което е убеден."

Снимка: Gettyimages/Gulliver

От 22 ноември 2005 г. тя е първата жена федерален канцлер на Германия. Начело е на широк коалиционен кабинет, съставен от ХДС, Християнсоциалния съюз (ХСС) и Германската социалдемократическа партия (ГСДП). Коалицията е сформирана в резултат на двумесечни преговори след парламентарните избори през 2005 г.

Ангела Меркел е осмият канцлер на Германия след края на Втората световна война и първият от бившата социалистическа източна част.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти