Създадено за Servier

Деси Бакърджиева: „Пандемията ни накара да открием силата в себе си“

Servier
Снимка: Servier

Деси, разкажи ни какво лято ти се очертава – работа, почивка или и двете заедно?

Съвсем скоро ще започнем снимки на новия сезон на „Откраднат живот“. За поредна година почивката на море ще бъде отложена. Честно да ти призная, след изолацията изключително много се радвам и се вълнувам, че ще се срещна с колегите си и отново ще имам възможността да работя това, което обичам.

Как се отрази пандемията от корона вирус на проектите, в които участваш, и в по-глобален мащаб на театъра, киното и телевизията?

За всички хора на изкуството това беше и все още е период на огромно изпитание и лишения. Много от проектите бяха отложени, други изцяло отказани. Жалко е, че когато си положил усилия, труд и организация на много хора, а в последствие някой сякаш те заковава на стената и изведнъж всичко се проваля и превръща в пепел… Всеки от нас трябваше да намери решение как да продължи и дали ще има шанса да оцелее при липса на работа, особено ако я обича истински, това за мен е истинска трагедия. Въпреки това има много прекрасни неща в живота ни, които могат да ни направят щастливи и в тези трудни времена да ни да дават кураж. Любовта, семейството и приятелите са сред тях. Човек винаги трябва да умее да търси положителната страна на живота, за да се справи. Тази пандемия за мен беше наниз от непредвидени събития, които те карат да съумееш да преоткриеш силата в себе си и да свериш часовника си. Важно е не само какво взимаш от хората, но и какво даваш. Важно е какво можеш да научиш, но по- важно е да покажеш, че си достоен да се развиваш и за напред и заслужаваш знанията и таланта.

Играеш в един от най-гледаните сериали „Откраднат живот“ на NOVA – в последните епизоди темата за корона вируса също беше засегната. Какво беше настроение тогава на снимачната площадка - да снимаш реални и тежки ситуации от живота сигурно не е никак леко?

Последните 10 дни бяха трудни, снимахме при изключителна дисциплина, ограничен състав и много почивки между сцените с цел дезинфекция, с което доказахме че е възможно дори при такава тежка епидемиологична ситуация да реализираме сериала и никой не се разболя. Но темата за корона вируса сякаш беше запълнила цялото пространство на болница „Света Анна“ и според повечето ми колеги беше неизбежно да не включим темата. Киното и телевизията са огледало на живота и сериалът „Откраднат живот“ е пример за това не само с темата за COVID-19. Да снимаш реални и тежки ситуации е не само предизвикателство за актьора, но и самоконтрол на емоциите, пълна концентрация и добра предварителна подготовка. Не мога да скрия, че разчитам на таланта и фантазията на сценаристите. Не им се меся в работата. Когато изградиш един образ и знаеш неговата биография е много лесно да създадеш нови ситуации, в които той попада, както в случая с пандемията от корона вирус.

Лекарите на първа линия са истинските герои в съвремието ни. Те са всеотдайни, търпеливи, мъдри и изложени на огромен риск за собственото си здраве, но въпреки това спасяват чуждите животи. Ето това е тема за филм! Желанието да се надграждаш, вярата в доброто и силата на любовта към хората – ето това са качествата на лекарите, които наистина заслужават уважение.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Д-р Хинова

A post shared by Desi Bakardjieva (@desi_bakardjieva_official) on

В последните епизоди на сериала твоята героиня д-р Хинова преживя доста трудности в личен план – как градиш образа и в какви отношения си с образа, който играеш?

Това да си професионалист в нашата гилдия е истинско предизвикателство, защото трябва бързо и ефектно да се приспособяваш към дадените обстоятелства, да запазиш хладнокръвие при трудностите и да вложиш любовта си, за да постигнеш максималното. Не знам какво бих направила за ролята или какво не бих. Понякога се налага да повтарям дадена диагноза десетки пъти, за да не ме подведе артикулацията по време на снимки. Консултирам се няколко лекари - изключителни професионалисти, бих казала на световно ниво, на които имам пълно доверие – доктор Генов, доктор Тодоров и доктор Андреева.

За да свикнем с реалната динамика на лекарската професия често се налага да репетираме сцените с операции и спешни случаи преди да започнат снимките. Опитай се да си представиш колко е трудно за хора, които са в напълно различна сфера, само за няколко месеца да се запознаят и да научат перфектно обемната медицинска терминология, да разнищят сложни клинични ситуации и да започнат да действат и мислят като лекари. Само така ще си дадете сметка за огромните усилия, които полагаме с колегите ми в „Откраднат живот”. Въпреки сложните медицински казуси забавление на снимачната площадка също не липсва. За поредна година при нас има лекари консултанти на сериала, които са на терен и други, които дават насоки и съвети още, докато се пише и доизгражда сценария. Те съветват сценаристите как да направят максимално реални различните ситуации, от какво са болни спешните пациенти в сериите, какви термини да използват героите и как да реагират в един или друг случай.

Как се справяш със стреса и натовареното ежедневие, особено в ситуации на пандемия – каквито ни се случи да преживеем?

Емоционална съм, признавам си. Не спирам да мечтая, да искам и да се боря. Рядко ще ме видиш ядосана. Семейството ми ме е възпитало да мисля положително и да намирам доброто в хората. Ядосвам се за дребни неща и бързо ми минава. Казвали са ми много пъти, че съм прекалено търпелива. Усмивката ни прави по-добри и по-продуктивни. Иска ми се да има повече положителни и усмихнати хора, да има повече ред и равноправие, и знам, че голяма част от това зависи от нас. Усмихвам се, защото има хиляди прекрасни неща в живота, които могат да ни направят щастливи, а не мърморещи, ядосани сърдитковци. :)

Тази криза се надявам да ни е научила да оценяваме стойностните неща в живота си на мига, а не когато безвъзвратно са изчезнали. Знам, че този период беше свързан с лишения, воля, компромиси и много търпение. Това, че съм далеч от срещата с публиката не ме е обезкуражило. Може би това ни прави експериментатори и ни показва, че е настъпил момента да импровизираме, да се учим от грешките си, да сме единни, да бъдем иновативни. Съжалението води до отчаяние, отчаянието до депресия, а това в никакъв случай не е нещо стимулиращо, здравословно или градивно. Трябва да се научим да се изправяме, след като сме паднали.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Desi Bakardjieva (@desi_bakardjieva_official) on

Без какво не би могла да живееш?

Без приятелите си и семейството.

А с какво би се разделила още сега?

Всичко което не ме прави щастлива, което може да навреди на близките ми и което не ме кара да правя добрини!

Имаш ли своите малки тайни за почивка и възстановяване?

Важно е да се грижим за здравето си. Сега през лятото често ни се случва да изпитваме умора, тежест, болка, чувство на затопляне, подути глезени в края на деня, схващане през нощта. Често пренебрегваме тези оплаквания, а не бива. От участието си в сериала „Откраднат живот“ и ролята на д-р Хинова, която е и съдов хирург, разбрах, че при началните стадии на венозно заболяване все още не се забелязват трайно разширени венозни съдове, поради което рядко се обръща внимание на първите симптоми. Важно е са се погрижим за нас самите. Превенцията е гаранция за здраве и дълголетие.

Упражненията в къщи са от огромно значение, защото липсата на движение може да доведе до най-неприятното за дамите - промяна на телесното тегло, особено след пандемията. Няколко упражнения за стречинг като загрявка и клякане с леки тежести са добро начало на деня. Липсата на движение води до застояване на кръвта и при хората с проблеми с вените може да причини усложнения. За да предотвратя неприятните усещания на тежест и умора в крайниците използвам Цедралекс. Не е нужно да имаш заболяване, за да се погрижиш за краката си и то с този изключително добър и ефикасен крем.

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти