"Бях ли грозно бебе": как дъщерята на Стив Джобс му прости, че се е отрекъл от нея

Както много пъти сме ви разказвали, известните и успешни мъже често имат сложни и дори токсични връзки със своите семейства, а някои дори са прекарали години, без да разберат, че имат извънбрачни деца. Днес разказваме една малко по-различна история – за един баща, който се отрича от дъщеря си, и една млада жена, която години по-късно разказва своята история пред света.

Съоснователят на Apple, който почина през 2011 г., има четири деца, но връзката му с неговата първородна дъщеря се оказва най-сложна.

45-годишната Лиса Бренан-Джобс е позната като писател, като през 2018 г. тя издаде своите мемоари и разказа своята истина за отношенията с баща си Стив Джобс. Историята такава, каквато Лиса я е представила в книгата си, разказваме днес.

Стив Джобс Лиса
Снимка: Getty

Въпреки че Лиса Бренан-Джобс е получила милиони от баща си, според The New York Times, нейният живот не е преминал в изобилие и тя невинаги е била подкрепяна от него. Нещо повече, няколко години Стив отрича своето бащинство и не присъства в живота на момичето.

Лиса е първото дете на Стив Джобс. Майка ѝ, Крисан Бренан, която е художник и мемоарист, е била любимата на Джобс още от гимназията.

Детето се ражда през пролетта на 1978 г., когато Стив и Крисан са на 23 години.

„Баща ми е пристигнал след няколко дни. „Това не е моето дете“, повтарял той, но все пак беше долетял, за да се срещне с мен“, разказва Лиса.

В следващите две години Джобс продължава да отрича, че е баща на Лиса и не оказва почти никаква финансова или емоционална подкрепа на нея и майка ѝ, когато Apple набира скорост.

В резултат на това на майка ѝ Крисан се налага да разчита на социални помощи, да работи като сервитьорка и да почиства къщи, за да издържа дъщеря си, разказват от Vanity Fair.

През 1980 г. окръжният прокурор на окръг Сан Матео, Калифорния съди Стив Джобс за неплатени издръжки за детето му. Тогава той отново отрича бащинство си, като дори се заклева в показанията си, че е безплоден и назовава друг мъж като баща на Лиса.

Впоследствие обаче ДНК тест доказва, че момичето е негово дете. Наложеният от държавата ДНК тест за установяване на бащинство не променя веднага позицията на Стив Джобс, който през 1982 г. прави изумително изявление пред журналист на списание Time, като казва, че „28% от мъжкото население на Съединените щати може да бъде бащата.“

Стив Джобс Лиса
Снимка: Getty

Все пак Стив посещава дъщеря си за пръв път и ѝ се представя. „Аз съм баща ти. Аз съм един от най-важните хора, които някога ще познаваш“, казва ѝ той. Въпреки това рядко присъства в живота на момичето.

Като дете Лиса не може да проумее липсата на интерес от страна на баща си. Тя дори си задава абсурдния въпрс: „Бях ли грозно бебе?“. Причината е, че Стив Джобс няма никакво желание да разглежда нейните бебешки албуми – детайл, който хвърля светлина върху емоционалната дистанция, която характеризира връзката им.

Въпреки първоначалното отчуждение, Бренан-Джобс по-късно се мести при баща си като тийнейджърка, за да могат да работят върху връзката си. Все пак тя признава, че не са прекарвали много време заедно дори през този период.

Джобс определя строги правила, за да може Лиса да бъде призната за част от неговото семейство, включително спазване на строг вечерен час, ограничаване на контактите с майка ѝ и пълно подчинение.

Лиса също изтъква случаи на отказ на баща ѝ да се грижи за нея и в материален план. Когато го пита дали ще наследи неговата кола, Джобс казва: „Нищо няма да получиш. Разбираш ли? Нищо.“

Това финансово безразличие продължава с нежеланието на Джобс да поправи отоплението в стаята ѝ или да поправи съдомиялната машина, докато тя живее с него. А по-късно дори отказва да плати за обучението ѝ в Харвард.

Според нея обаче я приемат там, защото е пропуснала да спомене името на баща си по време на интервюто за прием. След това тя се мести в Лондон и Италия, за да работи в сферата на финансите, преминава към дизайна и в крайна сметка започва да пише на свободна практика за списания и литературни издания.

Големият пробив на Лиса като писател идва през 2018 г., когато тя публикува „Small Fry“, мемоари, в които дълбоко изследва своята сложна и понякога болезнена връзка с баща си. В книгата тя пише за моментите, в които той се е отнасял зле с нея: от първоначалното отричане, че компютърът му Apple Lisa е кръстен на нея, до скандалното изказване, че мирише „на тоалетна“.

Стив Джобс Лиса
Снимка: Getty

Размишлявайки върху миналото, Лиса признава, че нуждата ѝ от по-нормална връзка баща-дъщеря може да е била донякъде наивна.

„Когато не се справяше добре с работата, той ни търсеше – сърцето му се отваряше достатъчно, за да ни позволи да влезем там. Така че в известен смисъл се чувствахме като в конкуренция [с Apple]. Да бъдеш възприеман като пречка за работата, която всички обожаваха, не беше приятно“, обяснява тя.

Стив Джобс Лиса
Снимка: Getty

Докато расте, Лиса копнее за неговата привързаност: „Не можах да предизвикам типичното бащинско обожание от него, което, разбира се, приемах лично. Всичко, за което жадувах, беше топлина и искрен интерес към живота ми. Простият въпрос „Как мина денят ти?“ и да ме изслуша след това – това изглеждаше невъзможно.“

Лиса признава, че, докато е тийнейджърка, Стив Джобс става баща на още три деца и тя понякога е изпитвала ревност от тях: „Преди се чудех дали той не е по-нормален с тях.“ И все пак тя се съмнява, че Джобс е присъствал повече в живота им в сравнение с нейния.

В биография на Стив Джобс, публикувана само дни след смъртта му през 2011 г., той признава отсъствието си от живота на децата си: „Исках децата ми да ме познават. Невинаги бях до тях и исках да разберат защо и какво съм направил.“

В момента Лиса е омъжена за Бил Морейн, служител на Microsoft, превърнал се в основател на технологичен стартъп. Те имат общо три деца - двете дъщери на Морейн от предишна връзка и техен общ син.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти