Чарлийз Терон - ледената кралица на Холивуд на 46

Чарлийз Терон
Снимка: Getty

Познанията ни за всеки човек на тази планета започват от името му. А нейното име е доста особено. Сигурен съм, че още след като сте прочели заглавието на този текст, мнозина от вас са си рекли, че малкото име трябва да започва с „Ш“ вместо с „Ч“, други пък са се зачудили къде трябва да поставят ударението, когато произнасят фамилията. 

Всъщност никой не произнася името ѝ по правилния начин. Самата тя нееднократно е изразявала насмешката си спрямо напразните опити на чуждоземни репортери да говорят родния ѝ африканс и да произнасят името ѝ в автентичен вариант.

Затова спирам дотук със защитата на правописа на името ѝ. Наричам я „Чарлийз Терон“, защото така е англоезичното прозношение на името ѝ. По-интересно е защо я титулувам като „ледената кралица на Холивуд“.

Снимка: Getty/Gulliver

Терон е родена в Бенони, Република Южна Африка, на 7 август 1975 година – нека ви спестя пресмятането, днес навършва 46 години и все още изглежда блестящо. Но не винаги е било така.

Малката Чарлийз е била алергична към млякото от гърдите на майка си и е боледувала много още от най-ранна възраст. Вследствие на многото приети антибиотици горните ѝ зъби са изгнили и са били хирургически премахнати. Така до 10-годишна възраст актрисата, която днес познаваме като една от най-красивите жени на планетата, всъщност е имала доста невзрачен външен вид, за който сама признава, че е отнесла доста подигравки на детската площадка.

Малко преди 17-я рожден на Чарлийз семейството ѝ е поразено от трагедия. В изблик на алкохолна ярост баща ѝ физически напада и заплашва както нея, така и майка ѝ; майката на Терон го застрелва с пистолет. Убийството е определено като самозащита и не са повдигнати никакви съдебни обвинения.

Снимка: Getty/Gulliver

Чарлийз завършва Националната академия за изкуства в Йоханесбург. След като първоначалната ѝ мечта да стане танцьорка се проваля заради контузия в коленете, а възможността за кариера на модния подиум така и не я привлича (въпреки победите в няколко европейски конкурса за красота), Терон се мести в Холивуд с намерението да работи във филмовата индустрия.Тогава тя е на 19 години.

Успехите бързо намират ослепителната млада дама и в края на 90-те години тя вече е работила с мнозина именити режисьори като Джон Фракенхаймер и Ласе Халстрьом, както и с легендарни актьори като Ал Пачино (върху „Адвокат на дявола“) и сър Майкъл Кейн (върху „Правилата на живота“).

Славата ѝ расте толкова бързо, че през май 1999 година „Плейбой“ пускат брой със стари снимки на Терон от краткия ѝ професионален опит като модел – впоследствие актрисата безуспешно се опитва да съди списанието.

Снимка: Getty/Gulliver

Едва през 21-ви век обаче Терон достига зенита на своята кариера. През 2003 година тя играе главна роля в екшъна „Италианска афера“, приет с високи оценки от критиците и със значителни приходи от зрителите. Същата година Чарлийз достига върха в професионалната кариера на всяка актриса на планетата – печели „Оскар“ за главна женска роля за превъплъщението си като серийната убийца Айлийн Вуорнос във филма на Пати Дженкинс „Чудовище“.

В ролята си прекрасната Терон е напълно неузнаваема. С подпухнало лице, много грим (но с цел загрозяване, а не разкрасяване), мъжки дрехи, грозна реч и садистичен нрав, героинята ѝ твърде добре персонифицира заглавието на филма. Носителят на „Пулицър“ за филмова критика Роджър Ибърт определя представянето на Терон като „едно от най-великите изпълнения в историята на киното“.

Снимка: Getty/Gulliver

Оттогава насам неуморната Чарлийз не е спряла да блести в успешни филми (от критическа и комерсиална гледна точка) от всички жанрове – драмата „Северна страна“, комедията „Младите възрастни“, хорърът на сър Ридли Скот „Прометей“ и фентъзи филмите „Снежанка и ловецът“ и „Ловецът“ са достатъчно показателни за това.

През 2015 г. Терон покори екрана в ролята на командир Фюриоса и засенчи главния герой Макс Рокатански в модерната класика „Лудия Макс: Пътят на яростта“ – екшън на режисьора Джордж Милър, който спечели шест награди „Оскар“.

Чарлийз се опитва да накара публиката по киносалоните в цял свят да не се смее на липсата на актьорски умения на Вин Дизел, като споделя екрана с него в идиотски забавния „Бързи и яростни 8“ през 2017 г. По-късно същото лято я гледахме в експлозивния екшън „Атомна блондинка“, режисиран от създателя на „Джон Уик“ Дейвид Лийч.

Междувременно в личния си живот Чарлийз е неукротима почти като екшън героините си на екрана. Почти 10-годишна връзка с ирландския актьор Стюарт Таунсенд така и не накара ослепителната южноафриканка да се омъжи за него.

След раздялата им през 2010 година Терон е била свързвана с редица имена от холивудския хайлайф като Шон Пен, Киану Рийвс и Майкъл Фасбендър, но клюките никога не са били удостоявани с утвърдителен или отрицателен отговор от самата актриса.

Чарлийз Терон
Снимка: Getty

Самата тя изглежда твърде заета с нелеката задача да се задържа на върха на Холивуд, да поддържа благотворителната си фондация в подкрепа на младежта в родната ѝ Южна Африка и да защитава други хуманитарни каузи като правата на жените и правото на еднополов брак.

Така е – не е лесно да си кралица. Но с бляскава руса коса, пронизващи сини очи, висока стройна фигура и неограничени актьорски способности Чарлийз Терон е точно такава – и явно няма нужда от крал до себе си.

Най-доброто от стила на Чарлийз Терон

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти