България и Турция с филм за любовта между Кемал Ататюрк и Димитрина Ковачева

ататюрк димитрина ковачева
Снимка: bulgarianhistory.org/ wikipedia

Български и турски кинотворци ще снимат филм за любовната история между Кемал Ататюрк и Димитрина Ковачева. 

Това стана ясно след посещението на Вежди Рашидов в посолството на Турция в София по повод годишнината от рождението на основателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк.

Обич, обвита в легенди - обречената любов между Кемал Ататюрк и Димитрина Ковачева >>>

Във вторник председателят на парламентарната Комисия по културата и медиите бе официален гост днес на честването в София на годишнината от рождението на основателя на турската република Мустафа Кемал Ататюрк и на празника на младежта и спорта на Турция, съобщиха от комисията по култура към Народното събрание. 

ататюрк димитрина ковачева
Снимка: bulgarianhistory.org

Веднага след отпадането на всички мерки, свързани с пандемията, ще стане възможна и съвместната работа между български и турски кинотворци, които ще реализират филм за необикновената любовна история между Кемал Ататюрк и Димитрина Ковачева.

Сценарият разказва романтичната, но невъзможна любов между младия тогава Мустафа Кемал, назначен за военен аташе в София през 1913 година, и Мити, както всички наричали дъщерята на бившия български военен министър генерал Стилиян Ковачев, ще е съвместна продукция между български и турски кинотворци.

Обич, обвита в легенди - обречената любов между Кемал Ататюрк и Димитрина Ковачева >>>

Домът на ген. Стилиян Ковачев в София "крие освен спомени за генерала, така и една романтична история. Тук неговата дъщеря Димитрина се запознава с Кемал Ататюрк. Една история останала без продължение до голяма степен, поради голямото неудоволствие на бащата от тази връзка", коментира историкът Деяна Костова през 2019 г., когато Националният военноисторически музей представи изложбата си "Военните в живота на София". 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти