Арест за Амал Аламудин-Клуни в Египет?

Освен като половинка на Джордж Клуни, Амал Аламудин е известна и като успешен юрист в областта на правата на човека
Снимка: Getty/Gulliver

Съпругата на актьора и режисьора Джордж Клуни - Амал Аламудин-Клуни е била заплашена с арест в Египет заради критики срещу египетската съдебна система, пише в. "Дейли телеграф".

Аламудин, която е водещ адвокат в областта на правата на човека, е получила заплахите от египетски представители, след като е констатирала недостатъците на съдебната система в страната, довели до осъждането на трима журналисти на катарската телевизия "Ал Джазира".

Британско-ливанската адвокатка, защитава Мохамед Фахми, един от тримата журналисти, осъдени миналата година по обвинения в тероризъм.

В четвъртък египетски съдия обаче нареди повторно дело за журналистите и призна, че е имало огромни проблеми във връзка с първоначалните обвинения срещу тях.

Присъдата, наложена на Фахми, египетско-канадския шеф на бюрото на Ал Джазира в Египет, на австралийския журналисти и бивш кореспондент на Би Би Си Питър Грест и на египетския журналист и продуцент Бахем Мохамед предизвика вълна от критики от международната общност.

Международната адвокатска асоциация поискала от Аламудин да изготви доклад заедно с още няколко колеги относно независимостта на египетската съдебна система.

Когато докладът бил готов, той се оказал толкова критичен, че египетските власти отказали той да бъде представен в Кайро, разказва госпожа Клуни.

Те я предупредили с арест, ако той критикува армията, съдебната система или правителството, а такива критики действително има.

В Египет обиди срещу съдебната система се наказват със затвор. В доклада Аламудин и колегите ѝ подчертават, че египетското правителство може да повлияе над съдиите и на държавните обвинители. Документът препоръчва на правителството да престане да подбира съдии за най-важните дела.

Госпожа Клуни е била в Египет през юни 2013 г., за да подготви доклада, публикуван през февруари миналата година. Тя разказва, че препоръките в него не са били спазени. По повод осъдителните присъди на тримата журналисти госпожа Клуни призова те да бъдат отменени, защото те са опит да се затвори устата на политически опоненти и са равносилни на това да се разстреля журналист на улицата.

Според госпожа Клуни в случая с тримата журналисти съдебната система на Египет е била използвана като средство за подигравка с върховенството на закона.

Аламудин призова клиентът ѝ да бъде освободен и по медицински причини, защото страдал от хепатит С и защото изгубил способността да движи едната си ръка, след като предишна травма на работа се обострила през месеците, през които той спял на каменния под в затвора.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Оферти