Носталгията си е загуба на време

Носталгията си е загуба на време
Снимка: Thinkstock

Често, докато гледам как разни хора около мен се ровят в миналото и търсят утешение в него, се питам следното - защо да седим в безтегловност, прехвърляйки през главата си сладки спомени, вместо да впрегнем тази енергия в планиране на следващото изживяване? Защо да бъдем тъжни, когато можем да сме в очакване на щастие? И не на последно място – защо да губим време?

Нещата в живота винаги са прости, изумително прости и обикновени. За да следваме естествената си потребност от щастие, се налага да игнорираме склонността си да се депресираме и да търсим спасители в лицето на приятели или любими хора. Странно е, че след края на нещо хубаво винаги си даваме време да пострадаме и да изпитваме носталгия по него, вместо да се втурнем веднага в следващото житейско приключение.

Непрекъснато в живота ни се поднасят на тепсия възможности – за реализация, за забавление, за начало на нова романтична връзка. Ние обаче твърде неразумно предпочитаме да страдаме по старото и отминалото, което вече не ни носи хубави емоции. Понякога се появява и ужасното чувство, че не заслужаваме да ни се дават повече шансове да бъдем щастливи, защото винаги ги пропускаме или объркваме нещата. Но явно животът е упорит, защото продължава да се грижи за нас и да ни предлага нови начини да започнем отначало.

Във всеки етап от житейския ни път ни се случват безброй неща, сред които такива, които впоследствие определяме като най-хубавите си спомени. Но важният момент е да ги изживеем пълноценно, преди да са се превърнали в спомени. А след тях веднага да се насочим към следващото предизвикателство. Не защото животът е динамична въртележка, в която трябва да се въртим като хамстери, а защото е неразумно да отдаваме от ценното си време и енергия на неща, върху които нямаме контрол или вече не са част от нашето настояще. Простичко е... като всичко в живота.

Автор: Анелия Атанасова

Edna търси най-талантливите писатели сред своите читатели! Изпращайте специално написани за нас текстове на edna@netinfo.bg, а одобрените ще публикуваме в рубриката "Из edna@".

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти