Баба ми, кокетката

Здравейте!

Днес е денят, в който се навършва една година откакто баба не е сред нас и точно днес случайно попаднах на рубриката ЖЕНА НА ВСИЧКИ ВРЕМЕНА. Всъщност може и да не е случайно. Знам ли, но реших, че баба заслужава да разкажа каква кокетка е била винаги.

Виктория Филипова

***

БАБА МИ, КОКЕТКАТА

Спирам и посягам да натисна звънеца. С едната си  ръка държа ръчичката на дъщеря ми, с другата   неволно посягам и страхливо докосвам образа от некролога, поставен на пътната врата. Вглеждам се в черно-бялата снимка  и въпреки , че други цветове в тази фотография няма, от там едни пъстри очи се смеят кокетно по момински.

Очите , които разпръскваха слънчев кехлибар в детските ми години се взират в мен. Тоя поглед е  хвърлен камък в спокойните води на езерото от спомени и разплисква времето. Пред очите ми се завъртат   образи, цветове, звуци - баба със залеза, кацнал в косите й, баба с ролките на главата, баба, която си тананика стари шлагери, докато разресва огнените си кичури.

Една година без баба. Една година, която не успя да пребори живия й образ в съзнанието ми и тя продължава да диша , въпреки че присъствах на погребението.

Не откъсвам очи от снимката и съм сигурна, че чувам как подрънкват мънистата на гердана, който винаги виси на шията й. Герданът е кавалер на всяка нейна рокля и гъделичка кокетката в нея.

г
Снимка: iStock

Баба винаги носеше рокли, пристегнали талията в най-женствената хватка и при всяка нейна крачка около краката й се полюшва феерия от нежност. Високите обувки бяха единствените, които имаха удоволствието да познават краката й.

Нито възрастта, нито умората можеха да я свалят от висотата на токчетата. Така покатерена върху грациозните игли отскачаше и до пазара, нищо че ще купува зарзавати. Лъкатушеше ловко между сергиите в махалата сякаш дефилираше на червения килим в Холивуд.

Ами косата й – купести червени облаци, грижливо оформяни ежедневно с ония обикновените железни ролки. Тия ролки вечно  се търкаляха разпилени на един стар фотьойл и бяха винаги готови да се строят в нужните редици, за да преборят липсата на обем. Никога не си позволи да я мързи  и  когато оперението й взе да оредява , още по-усърдно се грижеше „летището на темето й да не блести срещу слънцето“.

Изобщо червеното бе цветът на баба. В тоя цвят бяха и червилата , които размазваше върху устните си. Тоя цвят носеше цялата й страст и любов към живота, към младостта, към виното и радостта. Засмяна жена беше баба и усмивката й все в червено се давеше.

г
Снимка: iStock

Даже нямаше нужда от огледало, когато нанасяше червилото. С две-три майсторски движения на китката и воала, най-ярката роза цъфваше на лицето й.

Ръцете на хората обикновено завършват с върха на пръстите им, но бабините ръце имаха продължение - един несесер, който я придружаваше навсякъде и спеше до главата й нощем.

г
Снимка: iStock

Той беше пазителят на нейните оръжия на красотата. Освен неизменните хапчета за кръвно или сърце, там специално място заемаха въпросното червило и една синя кутийка с крем за лице.  Тоя крем беше и за ден, и за нощ, и за слънце, и за вятър не като сега - по един за всичко. Щом усетеше кожата или душата си напрегната, отваряше несесерчето, после синята кутийка и размазваше с  длани живителното кремче върху лицето си.

Преди сън имаше ритуал. Ей тъй, както е с нощницата в средата на стаята, дръпва ципа на онова важното несесерче , нанася крем, после червило и за финал разресва червените кичури. И всичко това без огледало. Едва след като е извършила тия три магически действия , лягаше в леглото и бас държа, че и сънищата й са били във всякакви червени нюанси.

Дъщеря ми слушаше  спомените ми и се засмя:

Мамо, сигурно и на небето си слага червило и крем.

Знам, че е така. Дупчи облаците с токчетата си и оставя алени дири след себе си.

Автор: Виктория Филипова

***

Изпращайте ни историите на вашите баби, а ние ще ви публикуваме на Жена на всички времена.

Следете всичко, което се случва в живота на Edna жена във Facebook и Instagram.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти