Наръчник за кралска разходка: замъците на кралица Елизабет II

Повечето от нас си мислят, че кралицата и нейната свита обитава Бъкингамския дворец през цялото време. Но защо ѝ е да осветява с присъствието си само един замък, когато може да живее в няколко?

Едва ли е изненада, че британският монарх има на разположение редица имоти на територията на Обединеното кралство. Преди да сте завидели обаче, нека изясним, че само два от тях са нейна лична собственост, а останалите – притежание на Короната.

Не че това е от голямо значение, когато можеш да се чувстваш у дома в цели няколко замъка. Един също ни устройва, а докато си мечтаем да се сдобием с късмета на Меган Маркъл, не ни остава друго, освен да се разходим из кралските имоти.

Собственост на короната

Няколко от домовете на кралицата всъщност са собственост на Британската корона, тоест Елизабет II има достъп до тях благодарение на статута си на монарх. В случай, че кралицата абдикира, тя не може да ги запази. Ето и кои са те:

Бъкингамският дворец

Кралица Елизабет имоти
Снимка: Getty

Той е основната резиденция на кралицата и като такъв изглежда внушително, както си личи и по балната зала в него.

Бъкингамски дворец
Снимка: Getty

Бъкингамският дворец разполага със 775 стаи, сред които 52 кралски спални и такива за гости, 188 спални за персонала и 78 тоалетни. Удобствата включват още банкомат, параклис, поща и лекарски кабинет.

Това звучи като цял мини кралски град, а така монархът може лесно да се възползва от всичко, каквото ѝ е необходимо.

Замъкът Уиндзор

замък Уиндзор
Снимка: Getty

Или домът в провинцията, където кралицата всъщност прекарва по-голяма част от своето време, особено през уикендите. „Уиндзор“ не отстъпва по богатство на „Бъкингам“ със своите 300 камини, 450 часовника, а най-отличителното му съкровище и най-старата работеща кухня във Великобритания.

замък Уиндзор
Снимка: Getty

Дворецът Холирудхаус

Той е шотландският дом на монарха още от 16 век. Кралица Елизабет обаче не го използва за дълъг престой, а най-вече при пътувания. В „Холирудхаус“ в Единбург тя прекарва по една седмица в началото на всяко лято.

Кралица Елизабет имоти
Снимка: Getty

За разлика от останалите кралски собствености, този дворец има доста по-скромен интериор.

Замъкът Хилсбъроу

За престоя си в Северна Ирландия кралицата остава в още една сграда, която принадлежи на Короната. Макар и собственост на британския монарх, имотът всъщност е в „грузински провинциален стил“.

Собственост на кралицата

Частните имоти на Елизабет II се предават в кралското семейство и притежанието им не зависи от статута на британски монарх.

Къщата в Сандрингам

Сандрингам
Снимка: Getty

Там цялото кралско семейство прекарва Коледа, като техните приключения около празника представляват добра възможност за фотографите. Къщата в Сандрингам е наследство на кралицата от баща ѝ – крал Джордж VI, а там Елизабет II провежда първата коледна реч, предавана по телевизията, през 1957 г.

Замъкът Балморал

Кралица Елизабет имоти
Снимка: Wikipedia

Обширният имот, който се намира в Шотландия, е поръчан от съпруга на кралица Виктория – принц Албърт. Замъкът се състои от редица по-малки домове като Бъркхол, използван от принц Чарлц и херцогиня Камила през лятото, като и Крайгоуън, където Елизабет II понякога остава за около седмица в началото на ваканцията си.

Прочетeте още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти