Рожденият хороскоп или този на зачатието е валидният?

Рожденият хороскоп или този на зачатието е валидният?
Снимка: Thinkstock

Милена Вълканова

Астрологията е живо познание, което не спира да се развива от зората на своето възникване и да търси отговори на вечни въпроси - как работи астрологията, планетите влияят ли ни или ни отразяват, до каква степен всичко е предопределено, имаме ли свободна воля...

Древните още са си блъскали главите над тези дилеми и ние продължаваме да търсим, да намираме за себе си временни постановки, които ни вършат работа, и после пак да търсим, бидейки отворени към възможността да разширяваме светогледа си.

Астрологията се развива именно защото ние, субектите, които я ползваме, израстваме в разбирането си за вселената и душата, а сетивата, с които подхождаме към нея, стават по-фини, по-проникновени и по-всеобхватни (да се надяваме).

Един от онези вечни астрологически въпроси е дали определяща за човека е картата на неговото раждане или картата на неговото зачеване.

Още в голямата книга Liber Hermetis се казва, че в момента на зачеване седемте планети - Меркурий, Венера, Марс, Юпитер, Сатурн, Слънце и Луна - напояват плода с енергията на лъчите си и така спомагат да се оформят частите на тялото на бъдещия човек, за които всяка една отговаря. Същият процес се случва при раждането според позициите на дванадесетте знака.

Liber Hermetis е Книгата на Хермес. Тя е стар латински текст, базиран на древногръцки такъв и съхранил в себе си мъдростта на старото предхристиянско астрологическо познание и херметическите закони, според които практикували египетските жреци. 

Там се казва, че ако в момента на зачеване или раждане някоя от седемте планети се окаже в лоша позиция, в съответния орган или част от тялото ще се появи недъг. Интересно е, че се обръща внимание на това да се наблюдава разположението на планетите не само при раждане, но и при зачеване - те ще формират ембриона, семенцето, което ще се превърне в бъдещ човек, очакващ своето раждане.

Ако трябва да отидем още по-далече обаче, можем да запитаме нашите древни колеги астролози, а не зависи ли бъдещият ембрион в своята генетична конституция от онзи случаен дързък сперматозоид, който ще оплоди именно тази яйцеклетка? И как планетите са повлияли на всеки от тях поотделно преди заветната среща?

На остров Кос имало някога двама астролози, Антипатър и Ахинапол, които наследили великия и дълбоко почитан там халдейски астролог Берос и изглежда били първите невавилонски астролози, които експериментирали с идеята за хороскопа на мига на зачеване. Според техните експерименти знакът на Луната в момента на зачеване трябва да стане знакът на асцендента на детето в момента на раждане.

Любопитно е, че в днешно време чехословашкият психиатър, гинеколог и астролог д-р Йонас, през 60-те години на миналия век, стига до заключението, че може да се предвиди полът на детето по позицията на Луната, когато се случва зачеването. Разбира се, комунистическата власт забранява работата му през 70-те.

Големият александрийски астролог, математик, географ и поет Клавдий Птолемей, живял през 2 век, също се вълнувал от темата и в своя труд Тетрабиблос отбелязал колко важно е точното време, но и колко трудно се добивало то - на раждането, а да не говорим за зачеването. Затова и отчитал, че колкото повече информация за времето на зачеване и раждане, толкова по-добре, но не се вманиачавал. Все пак, разсъждавал той, зачеването може да се разглежда като генериране просто на човешкото семе, но пък моментът на раждане е онзи, в който се появява действителното човешко същество. Минавайки през процеса на раждане, детето изгражда и добива качества, които няма как да получи, докато все още се намира в утробата.

Освен това, като се замисли човек, може би някои неща е необходимо да си останат тайна. Към днешна дата знаем, че мигът на зачеване е скрита мистерия, която има нужда от божието благоволение, за да разцъфне или не в рамките на следващите 3 дни след половия акт.

А и стои хипотезата, че хороскопът на зачеването отразява съдбата на детето в утробата, а хороскопът на раждането отпечатва космическите и психическите енергии, които ще бъдат активни в рамките на земния му живот, в който преминава след напускане на утробата.

Затова няма нужда да следваме примера на френския придворен астролог от 16-17 век Жан Батист Морен, който се крил зад завесите в кралската спалня с цел да отбележи точния хороскоп на зачеване на наследника на Луи XIV. 

Прочети още:

Как флиртуват мъжете от различните зодии

Предопределено ли е бъдещето ни?

Най-подходящата работа според зодията ви

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти