Пролетно чистене на организма по фазите на Луната

Пролетно чистене на организма
Снимка: Thinkstock

Милена Вълканова

Дойде и краят на зимата. Ако до неотдавна животът ни се движеше концентрично – навътре в себе си, притегляйки ни към сгряващата енергия на дома, пролетта вече ни дърпа навън.

Всяка пролет запретваме ръкави, за да изтупаме праха и застоя от домовете си в поредния тур пролетно чистене. От почистване обаче имат нужда не само домовете ни, но и телата ни. През зимата сме склонни да качваме килограми и да задържаме токсини. Сега е моментът да бъдем добри стопани и да предложим на организма си възможност за детоксикация.

Има редица методи за пречистване, но който и да изберем, многократно ще подобрим ефективността му, ако го съчетаем с фазите на Луната. И със сигурност ще свалим някой-друг килограм.

Лунната диета е изключително удобна, тя ни настройва на вълната на природния ритъм, а най-хубавото е, че няма странични ефекти. Луната е "виновна” за приливите и отливите, тя влияе върху водното съдържание във всички живи организми, включително и в човешкото тяло, което е изградено от 70% вода.

Най-силно Луната "обработва” телата ни по време на смяна на фазата – новолуние, първа четвърт, пълнолуние, последна четвърт – и именно тогава можем да им дадем възможност да задействат своите естествени способности за пречистване. Ще се освободим от задържаните течности, изхвърляйки с тях и токсините, отдъхвайки си от работния режим на храносмилателния процес

Какво е нужно да направим? При настъпването на нова лунна фаза, което се случва веднъж седмично, прекратяваме приемането на твърда храна и се ограничаваме единствено до вода, прясно изцедени сокове и чай с мед. И така – в продължение на 24 часа.

Захарта и солта са табу. Още по-добре дори да започнем своеобразния "пост” половин час преди началото на новата фаза и да приключим около час след края й на другия ден.

След това захранването включва лека храна като салати, плодове, зърнени храни, кълнове. Ако гладуването цели 24 часа ви се струва херкулесов подвиг, можете отначало да го правите само по пълнолуние веднъж месечно, като след известно време добавите и новолунието и останалите междинни фази.

Вслушвайте се в интуитивния глас на тялото си. По време на пълнолуние то е по-чувствително, склонно да трупа килограми и да задържа вода. Затова в този ден можем успешно да противодействаме чрез по-лек хранителен, а още по-добре воден режим.

По време на намаляващата луна тялото "обича” да отдава, а не да задържа, затова можем да бъдем по-разточителни в удовлетворяване на кулинарните си желания, без да прекаляваме, разбира се. Особено благоприятни са кардио тренировките и спортовете на открито.

При новолуние пречиствателната станция на тялото работи с пълен капацитет, затова приемът само на течности в продължение на 24 часа ускорява метаболизма и извежда навън всички ненужни токсини.

При нарастваща луна апетитът се увеличава, затова неговото обуздаване чрез драстични методи на самоизтезание не е препоръчително. По-добре да следим какво хапваме, по колко и кога, тъй като през този период тялото е склонно да складира и задържа.

Този простичък режим ни позволява да усетим реалните нужди на своето тяло, да откликнем на тях адекватно и да се чувстваме изпълнени с енергия. Трябва просто да следваме ритъма на мъдрата Луна.

А ето и предстоящите нови лунни фази:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти