Мисля, следователно съществувам

Мисля, следователно съществувам
Снимка: Thinkstock

Милена Вълканова

Имаме си в хороскопа Слънце, Луна и още осем планети, които отразяват различни аспекти на нашата психика. Имаме си и един игрив, шавлив и неуловим персонаж – бога с летящите сандали Хермес или Меркурий. Вече знаем, че Венера в рождената карта символизира нашата женственост, естетически усет и способността да се свързваме, а Марс е мъжката либидна енергия, инициативността и агресията.

Меркурий също си има своята роля – чрез него обменяме информация, събираме знания, предаваме знания, общуваме с другите, изразяваме себе си, говорейки и пишейки, сътворяваме света, мислейки. Меркурий от латински значи живак – течния метал, флуиден и подвижен – бърз като мисъл.

Меркурий е малка планета, но е най-близката до Слънцето, не се отдалечава от него на повече от 28 градуса. И слава богу – добре, че е наблизо. Слънцето представлява нашето самосъзнание, чрез което се заявяваме като индивиди. И за да можем да се изградим като уникален Аз, имаме непрекъсната нужда от услугите на Меркурий, чрез който мислим, преценяваме, анализираме, интелектуализираме, разсъждаваме, правим изводи, подреждаме света.

Меркурий в рождената карта показва как протичат мисловните ни процеси и как общуваме със света.

Ако Меркурий в хороскопа е в огнени знаци, той не може да прояви твърде добре своята природа на свръзка между човешките същества, между различните мисловни модели и гледни точки.

Огънят, като елемент, е твърде фокусиран, целенасочен и агресивен. Хората, в чиито рождени карти Меркурий е в огнената стихия, обикновено говорят преди да мислят, трудно се вслушват в думите на другите и са прекалено ангажирани със собствените виждания и с изразяване на собствената си его идентичност. Затова и Меркурий тук страда от слаба обективност – човек трудно губи спорове, горко страда, ако това се случи, и става непреклонен и рязък в изказа си.

Меркурий има интересни отношения с елемента земя. От една страна, той му помага да стабилизира променливата си природа и да мисли рационално и практично, от друга обаче го прави бавен и формалистичен.

Хората с Меркурий в земни знаци мислят дълго, преди да кажат каквото и да било – истинска досада за огнените им събратя. Когато говорят обаче, наистина се целят в същността и реалистичната стойност на нещата. Мисълта им е структурирана и подкрепена с доказателства. Може би единствено Меркурий в Дева прави изключение, понеже там той има нужда да разчлени даден въпрос на всичките му съставни части и да ги обследва до една, докато не се изгуби тотално в детайла или докато събеседникът му не заспи от дребнавата му обстоятелственост.

Меркурий в емоционалните водни знаци е интересна позиция. Там той е субективен и подчинен повече на настроения, отколкото на рационална мисъл. На хората с Меркурий във воден знак им е трудно да изразят мислите си с думи, нерядко говорят объркано, а другите не ги разбират. Мисловните им процеси протичат не линейно, а спираловидно. Мислят в образи и представи, които след това им е трудно да разгърнат в последователност от логични умозрения и концепции. Почти не могат да се откъснат от собствените си преживявания и затова поезията често им идва на помощ, за да съумеят да излеят своите чувства и емоции. Имат богата фантазия и с лекота и интуиция прозират скритите мотиви на другите.

Меркурий се намира у дома си в елемента въздух. Индивидите, които имат Меркурий в Близнаци, Везни или Водолей, мислят обективно, безпристрастно, гъвкаво. Те са социални пеперуди, които прехвърчат от цвят на цвят и събират информация, но и я предават нататък. Не могат да се съсредоточават върху едно нещо, претеглят, обмислят, препотяват се хиляда пъти, преди да вземат решение (ако въобще). Занимават се много повече с идеи и абстракции, отколкото с конкретните факти на битието или с интимните преживявания на емоционално ниво, което определено може да изнерви онези с Меркурий в земни или водни знаци.

Чували ли сте за "ретрограден Меркурий"? Сигурно сте попадали на тази мистична фраза някъде из интернет пространството? На по-сведущите косите им се изправят, защото поназнайват това-онова за ретроградната фаза на дребната планета. Меркурий е в ретроградна фаза няколко пъти в годината и това означава, че гледан от Земята, сякаш се движи назад. Тази зрителна измама се дължи на факта, че Земята в онези дни изпреварва Меркурий.

Когато Меркурий е ретрограден, обикновено се случват непредвидени обстоятелства, провалени планове, затормозена комуникация, осуетен обмен, изгубени съобщения по трасето, объркана организация, възпрепятствани пътувания – истински хаос в работата, бизнеса и личните взаимоотношения.

Смисълът е да запазим спокойствие и да погледнем на живота с насмешка, за да излезем от обичайната схема на мислене, да разчупим светогледната рамка, да сменим посоката на мисловния поток. В периоди на ретрограден Меркурий в живота ни се връщат хора, взаимоотношения и ситуации от миналото, които сме оставили недовършени, затова сега ще изискват внимание и (само)рефлексия – за да бъдат разрешени.

През 2013 Меркурий ще бъде ретрограден в следните периоди: 23 февруари – 17 март, 26 юни – 20 юли, 21 октомври – 10 ноември.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти