Къде е уловката във вестникарските хороскопи?

Къде е уловката във вестникарските хороскопи?
Снимка: Thinkstock

Милена Вълканова

Астрология ли? Не вярвам в подобни врели-некипели. Аз съм зодия Рак и ето, чета хороскопа ми за днес: „Охладете страстите и предвидливо изключете детонатора на емоционалната бомба, който тиктака от няколко дни вътре във вас. В противен случай очаквайте непоправими щети в отношенията с половинката. Как да охладите страстите ли? Море, река, езеро – водата винаги ви се е отразявала отрезвяващо и зареждащо.” И искаш да ми кажеш, че според това всички Раци по света, което прави кажи-речи една дванайсета от земляните, през седмицата трябва да се юрнем към някой водоем, защото ще бъдем на ръба на нервна криза, така ли? Това е нелепо.

Не, приятели, хороскопът в сутрешния вестник (както и в списанията, в Интернет и т.н.) не е астрология или поне не е цялата астрология – само едно нейно ъгълче е, много стилизирано.

Той е изтърсакът на астрологията, като се има предвид, че "звездната наука" съществува и се развива от векове. Разбирам, че вестникарският хороскоп е първата ви, а вероятно ще остане и единствена среща с изкуството, наречено астрология, но нека поне това изясним.

Вестникарската астрология се нарича също астрология на слънчевия знак. Възниква в началото на 20 век, макар още през 17 век английският астролог Уилям Лили да я „предвещава”, публикувайки своите пророчески алманаси. Какво се случва всъщност?

През 1930 г. списание "Съндей Експрес" поръчва на английския астролог Ричард Харълд Нейлър да направи хороскоп на новородената принцеса Маргарет. В него се набляга на характеристиките на нейния слънчев знак Лъв, а някои други драматични положения в картата й само бегло и дипломатично се споменават.

Но пък Нейлър не пропуска да отбележи, че "събития от изключителна важност за кралското семейство и нацията ще се случат около нейния седми рожден ден". (Само за протокола – няколко месеца преди Маргарет да навърши 7 години, баща й се изкачва на трона).

Една седмица по-късно вестникът е залят от писма на читатели, а астрологът Р. Х.  Нейлър започва трескаво да мисли под каква форма да поднесе седмичните си хороскопи в своята рубрика.

Първоначално той прави само мунданни прогнози и препоръки за всеки ден от седмицата относно финанси, търговия, забавления, политика, залагания, състезания и т.н.

С течение на времето обаче бива принуден да създаде опростена астрологическа система, която хем да бъде генерализирана, хем да се свързва с всеки читател от разрастващата се аудитория по индивидуален начин.

И така след кратко експериментиране Нейлър се спира на системата на дванайсетте слънчеви знака, базирана на позицията на Слънцето по знак от зодиака. Впрочем от тогава тръгва и добилият гражданственост въпрос: "Ти коя зодия си?", като под "зодия" се разбира знакът, в който се намира Слънцето в момента на раждането ти.

Допреди 1930 година хората не са се питали такива работи и никой астролог не е смятал, че положението на дневното светило е по-важно от това на Луната, Венера или Марс в хороскопа ти.

Всеки човек в рождената си карта има не само слънчев знак, но и лунен, венерин, марсов, юпитеров, сатурнов, уранов... Хороскопът на всеки човек е уникална комбинация от взаимодействията между планетите в Слънчевата система, видени от Земята във вихъра на техния танц в мига на раждането.

Няма два еднакви хороскопа и никаква типологизация, каквато е вестникарската астрология на слънчевия знак, не може да сложи представителите на дадена зодия под един знаменател.

Четете хороскопа си в женското списание, докато чакате да ви хване боята във фризьорския салон, но имайте едно наум – той е твърде генерализиран – и не изпадайте в клишето да го отъждествявате със самата астрология.

Ако искате сериозен анализ на рождената ви карта и адекватна прогноза за житейските ви тенденции, обърнете се към професионален астролог.

И така, след като "понапердаших" вестникарската астрология, нека кажа и няколко благи думи за нея – все пак монетата винаги има две лица. Корените й се крият в най-древните астрологически практики.

Още преди да се появи рождената астрология, която работи с хороскопите на индивиди, астролозите са наблюдавали небесните спектакли, опитвайки се да разгадаят по тях качеството на времето и съответно съдбините на нации, държави, кралства.

Вестникарските хороскопи са продължение на тези практики – изследват доминиращите теми за даден период от време и ги интерпретират.

Разбира се, картината, която представят, е твърде едра и обща, с "ниска резолюция", но въпреки всичко, можем да получим известно усещане за важните тенденции, ако астрологът е опитен и сръчен тълкувател на символи, умеещ да превежда небесния език на човешки.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти