Когато си родена под ретроградни планети...

Когато си родена под ретроградни планети...
Снимка: Pinterest

Милена Вълканова

Доста ретроградия се занизаха през последните месеци – венерино, застъпено след това от меркуриево, и то на фона на по-продължителните такива от страна на Сатурн, Юпитер и Плутон.

Но какво означават ретроградните планети в рождения хороскоп и как оцветяват вътрешния психически пейзаж на индивида, неговото световъзприятие и съдба?

Да припомним, че ретроградната планета изглежда сякаш се движи назад, когато бива подминавана от Земята в своята обиколка около Слънцето.

Това от хелиоцентрична гледна точка е съвсем невярно, защото планетите не се движат напред-назад, но нашата перспектива е земна и видимото ретроградно движение ни докосва колективно на дълбоко психологическо ниво като наблюдаван феномен, който излиза от руслото на праволинейните очаквания.

Бащите на астрологията, представителите на класическата астрология, например имена като Ветий Валенс, Гуидо Бонати и Уилям Лили, никак не са гледали с добро око на ретроградните планети в хороскопа. За тях те са слаби, малефици, тоест злосторници, които спъват съдбата на човека.

Но съвременната астрология ревизира това схващане – процес, който отразява известно изместване от патриархалния светоглед, за който добро е рационалното, правото, линейното, мъжкото, екстравертно, видимо. Всичко ирационално, отклоняващо се, криво, женско, интровертно, невидимо е заклеймено и стигматизирано.

Съвременната астрология реабилитира ретроградните планети в хороскопа, а в някои по-крайни схващания, подкрепени и от редица индийски астролози, те са на пиедестал, представени като възможност за надживяване на кармични модели.

Ретроградните планети са такива, когато са най-далече от Слънцето и съответно най-близо до Земята (по-особен случай, който няма да разглеждам сега, са Меркурий и Венера, защото се намират между нашата планета и Слънцето) – конфигурация, която наблюдаваме и по време на пълнолуние. Тоест ретроградната планета ни се представя в своя най-великолепен и пълен блясък, но не като външно изражение, а като вътрешна реалност, която трябва да се постигне и не е дадена наготово.

Снимка: Pinterest

Според много астролози директното движение на планетата е нейният егов режим, при който качества, достойнства и дефицити се проектират навън върху другите и се живее чрез материални събития. Докато ретроградието действа като блокиране на външни влияния по смисъла на планетата и изискване да се развива вътрешното познание за нея и интегриране на нейните качества.

Ретроградната планета в хороскопа е като кладенец с жива вода, до който трябва да се доберем бавно, търпеливо, изстрадано, саморефлективно и интровертно – не непосредствено, първосигнално, проективно и екстравертно.

Статистически изследвания сочат, че най-честото разпределение сред населението е 2-3 ретроградни планети в хороскопа. Изключително рядко се наблюдават периоди от време, а съответно и рождени карти, в които няма нито една ретроградна планета или всички планети са ретроградни.

Снимка: Pinterest

За хората само с директни планети в хороскопа светът се движи бързо, те искат да обхванат, прегърнат и изпитат колкото се може повече от живота. Липсата на ретроградни планети означава, че всички те гравитират около Слънцето в хороскопа и обитават само едната му полусфера, което говори за много фокусирана, целеустремена, но същевременно несигурна личност. Влагат голяма страст в целите си, но изходната им позиция е на  обърканост и недоверие в себе си, които им пречат да установят в какво да вложат енергията си и да назоват призванието си, което да превърнат в житейски стремеж. Ще се съизмерват с външни постижения и ще търсят обратни връзки и оценка отвън, вярвайки, че това ще им донесе вътрешно разбиране.

При наличието на много ретроградни планети в картата, 4 и повече, светът сякаш се забавя и такива хора сякаш изпадат от обичайния ход на времето, пребивавайки в собствено времепространствено измерение. Личностите с 6 или 7 планети са истински странници и самотници. Но това са много редки случаи – през последните 21 века всичките седем планети са били ретроградни едновременно едва около 260 дни сумарно, като например през 1, 6, 7, 12, 17 век такова събитие не се е случвало въобще. Нострадамус, който е роден през 16 век, има 5 ретроградни планети в картата си.

Снимка: Pinterest

Притежателите на много ретроградни планети в хороскопа се чувстват неадаптирани, различни и незабелязани. Нерядко, за да изградят вътрешна устойчивост, или по-скоро за да бъдат подтикнати да ангажират и проявят вътрешната си сила, животът ги поставя в неблагоприятни психически и физически условия от ранно детство. Често са склонни към инциденти, но и притежават удивителна способност да оцеляват и да се измъкват (понякога единствените) невредими.

До края на тази година се очаква още един период с богато ретроградие – от 12 до 24 август, когато на обратен ход се движат Меркурий, Сатурн, Уран, Нептун и Плутон. Ако очаквате отроче тогава, пригответе се да се разделите с предразсъдъци и фиксирани очаквания и да посрещнете една неповторима душа със съдба, която ще кове по свой уникален начин. 

За още полезни и практични статии харесайте страницата ни във Facebook ТУК.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

В каквa роля сте през тази учебна година?

Трите зодии, без които светът не би оцелял
Астрология

Трите зодии, без които светът не би оцелял

Светът е балансиран, защото е населен с различните представители на...

Ненормална съм, мрънкам и не знам какво искам
Свободно време

Ненормална съм, мрънкам и не знам какво искам

Днес решихме да ви припомним един текст, който ни показва...

Сексът, от който се страхуват жените
Свободно време

Сексът, от който се страхуват жените

Eдна от най-обсъжданите и най-скандалните теми - това е темата за...

Абонамент