Има ли разлика между хороскопите преди и сега?

Има ли разлика между хороскопите преди и сега?
Снимка: Thinkstock

Милена Вълканова

В днешно време астрологията е стройна система за познание на света, на човека - неговото видимо и невидимо - с много разклонения, подходи и направления. Но в тази своя относително завършена форма тя не съществува от самото начало.

От възникването си в древен Шумер астрологията е претърпяла еволюция, която е следвала развитието на съзнанието на човешките индивиди и разширяването на техните емпирични наблюдения върху събитийността на небесния свод и връзката му с поднебесните селения на човешкото царство.

Дори зодиакът, който е най-популярният астрологически елемент в днешно време, се е установявал постепенно в колективното съзнание на народите, като за неговото формиране и разбиране като цикъл, описващ природните процеси и състоянията на битието са допринесли и шумерите, и вавилонците, и египтяните.

Истината обаче е, че най-ранните предсказания са се правели без помощта на зодиака. Освен това, когато се отнасяли до някой цар, те засягали и цялото царство - злочест месец за монарха означавал нещастия за държавата - толкова силна била проекцията в онези ранни времена върху митичната фигура на царя като божество, родител на народа и съзнателен принцип, от чието благоденствие зависи благоденствието на все още неиндивидуираните и несамостоятелни поданици. Затова и за обикновени смъртни хороскопи не се правели особено във вавилонско време.

Въпреки това обаче се намират някои изключения - не твърде рафинирани хороскопи за нецарски особи. Съществува един вавилонски омен от втората половина на второто хилядолетие преди новата ера, който предсказва определени събития само на базата на месеца, в който се е родило детето - не по-малко общо и недодялано от съвременните вестникарски месечни хороскопи.

Вече стана дума за най-ранния оцелял хороскоп от 410 г. пр. н. е., в който се описват позициите на планетите по знак без никакво тълкувание. Не е дадена интерпретация. Но пък в един по-късен хороскоп от 4 април 253 г. пр. н. е са останали някои тълкувания за притежателя му - “Ще бъде лишен от богатство... Храната няма да е достатъчна, за да уталожва глада му... Богатството, налично в младостта му, няма да просъществува. Дните му ще бъдат дълги. Жена му, която ще бъде съблазнявана от други в негово присъствие, ще...” И тук, уви, историята прекъсва...

Тогавашните хороскопи въобще не приличали на днешните - виждали сте кръглата мандала, която съвременните астролози ползват, за да изобразят проекция на небето в момента на раждане на индивида. Нямали нищо общо и с квадратните хороскопи, предшественици на днешните и просъществували до 17-и век, та и досега се срещат.

Най-древните хороскопи представлявали един списък с позициите на планетите. И толкова. До 3-и век пр.н.е. астролозите вече разполагали с удачен алманах, който им давал позиициите на Луната и планетите през равни интервали в рамките на няколко години, както и съвпадите между Слънцето и Луната. Това давало на хората усещане за ред в една иначе безредна и хаотична вселена - ред, който човекът трябвало да се стреми да възпроизвежда. Движението на планетите трябвало да има значение и смисъл, трябвало да се отнася до живота долу - защо иначе ще се движат телата небесни въобще? Това схващане внасяло порядък в обществото и имало голямо политическо значение.

Първите астролози били халдеите от Вавилон - те били математици, астрономи, магьосници. Халдея буквално бълвала астролози, които разпространявали познанието по света. Но и други краища на древния свят родили велики имена. Например, Персия оставила Ал Хаким Мъдрия, който бил придворен астролог на легендарния владетел Хистапс през 6 век пр.н.е. Той написал книга, в която изследвал влиянието на съвпада между Юпитер и Сатурн върху историята на света и направил предсказания за раждането на Христос и появата на исляма.

Халдеите отнасят зодиака в Египет, но египтяните се вълнували повече от разделянето на еклиптиката на отсеци от по десет градуса и до днес известни като декади. Освен това имали нужда да свържат астрологията много по-плътно с практическото човешко битие и развили  календара, както и съответствието между небесните позиции, декадите и човешкото здраве, болестите и лековете за тях.

През 5-и век се появява мистериозен латински текст, наречен Либер Херметис, за който се смята, че е преведен от гръцки и съдържа шарена смесица от теория за декадите, съвпадите, значението на някои планети в знаците и някои полезни практически съвети като как да предскажем деня на смъртта си, на брака и продължителността на живота - очевидно произтичащи от доста по-ранни източници. Особено внимание се отделя на декадите. Например, третата декада на Близнаци е виновна за мускулни болки, а първата декада на Дева управлява стомашните болки, първата на Рак - сърцето и т.н.

Именно в този текст за пръв път се появява астрологическият човек, прелестни изображения на когото със знаците на зодиака по тялото му всички сме виждали. Овен управлява главата, Телец - врата, Лъв - сърцето, Стрелец - бедрата, Риби - стъпалата и т.н. В Либер Херметис личи общото отношение към астрологията по времето, когато халдейците са я предавали на древнте гърци. Там пише:

“Човекът от посветените наречен е Свят, понеже той е пълно съответствие на световната природа. Вярно е - в момента на зачеване от седемте планети избликва сложна комбинация от лъчи, които съставляват всяка част от човека. Същото се случва и в мига на раждането - според позициите по дванадесетте знака. Ето защо Овенът се нарича главата, а сетивните органи на главата се разпределят между седемте планети. Дясното око се полага на Слънцето, лявото - на Луната, ушите - на Сатурн, мозъкът - на Юпитер, езикът - на Меркурий, обонянието и вкусът - на Венера, кръвоносните съдове - на Марс.”

Ако някоя планета е отслабена по време на зачеване или раждане, ще страда съответният орган.

Идеята, че човекът е микрокосмос и репрезентация на големия макрокосмос на творението, е прегърната от всички астролози след 4-и век, а херметическите текстове представят астрологията не само като средство за гадаене, а като религозна концепция за света и неговото място в него. Тя става философска рамка, силно повлияна от древногръцките философи.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти