Единствената зодия, която успя да завладее света!

Единствената зодия, която успя да завладее света!
Снимка: netinfo

Спомняте си култовия филм “Коса”, от който целият свят научи за Ерата на Водолея - новата епоха, която предстои или вече е настъпила - никой не знае. Темата за астрологическите ери остава ябълката на раздора сред мунданните астролози. Кога започват и кога се сменят?

Има един звездоброец, занимаващ се в пресечното поле между западната и ведическата астрология, който създава своеобразна и прелюбопитна теория за астрологическите епохи - Тери Маккинъл. Теорията му е твърде сложна и обемна за целите на сегашния ми разказ, който в крайна сметка ще трябва да достигне до въпроса за зодия Близнаци, но търпение.

Първо няколко кратки думи все пак за епохите. Те се основават на прецесията - бавното клатушкане на Земята, чиято ос “трепери” въртеливо също като дръжката на танцуващ пумпал. Тази ос прави едно завъртане за 26,000 години. Ако разделим периода на 12, ще получим 12 астрологически епохи от около 2150 години всяка. Те следват в обратен ред, като след Риби идва Водолей.

Тери Маккинъл застъпва тезата, че ерата на Водолея трае от 1433 до 3574 г. Всяка ера се подразделя на 3 декади от по около 700 години и на 12 подепохи от по 179 години, след това надолу последните се делят на 12 микроепохи от 15 години.

Според изчисленията на астролога в момента ние се намираме в епохата на Водолея, в неговата декада на Везни, в подепоха Везни, в микроепоха Близнаци, започнала през 2015 година, до 2029 г. Особено качество на неговите наблюдения е, че енергийната вълна на всяка епоха, подепоха и т.н. започва да се надига още по време на пика на предходната и продължава низходящо до пика на следващата, усещайки се доста по-продължително време и застъпвайки се с характера на съседни епохи и подепохи.

По този начин според теорията на Маккинъл подстъпите на Близнашката микроепоха са през 70-те години на 19-и век, получава още по-силен тласък през 2000-а - времето, когато факс машините биват заместени от имейлите, а уебсайтовете се множат главоломно. Близнаци получават трета акселерация през 2014, като значително се подсилват през 2015 и 2016-а.

Не може да се отрече, че западният свят е завладян от близнашката енергия в лицето на комуникационните технологии, диктатурата на информацията, която се разпространява със скоростта на вирусна епидемия и те залива безкритично, агресивно и все по-цензурирано, политкоректно и лъжовно.

Животът се живее в голяма степен в интернет, залепени сме за телефоните си, които стават все по-умни, многофункционални и незаменими. Те като всяка друга вещ вече са хипер бързооборотни и със стойност, която намалява с всеки изминал ден. Знакът на подвижния въздух не изгражда трайни взаимоотношения, а ценно е само следващото, което предстои - следващият модел, следващото шоу, следващата новина. Зависими сме от социалните мрежи, а последните с лекота ще се превърнат в маша в ръцете и на злото, и на доброто. Могат да са алтернативен канал за поддържане на здрав разум и за целенасочено търсене на истината, имат властта да свалят правителства, умеят стихийно да формират нагласи - също като Близнаците с тяхното двойнствено лице и вечно напрежение между дявола и ангела.

Снимка: Thinkstock

“Имате ли усещането понякога, че таблетите и компютрите са все още тромави и че много от смартфоните са всъщност “тъпи” телефони? Това е защото са. Началото на истинската комуникационна революция предстои след 14 години”, предугажда Тери Маккинъл.

Информационната революция измести транспортната революция от предходната подепоха. Близнаците с афинитет към въздушни, слънчеви, електрически и други обновяеми източници на енергия все повече ще изтикват петрола от автомобилната индустрия. Предвестници са компании като Тесла.

Снимка: Thinkstock

В близнашко време енергията на Стрелеца като противоположен знак е силно подкопана. Честността, почтеността и философският дух на Стрелеца не са ценност, която възпламенява умовете и държи будни сърцата. Неговите целенасочени търсения за смисъла на битието и за практикуването на този смисъл от социума са крайно девалвирани на фона на убеждения за еднократна употреба. Истината е относителна, релативизмът царува, а политкоректността убива самостоятелното и синтезното мислене В парадигмата на Близнаците мисълта се движи хоризонтално, но не и вертикално. Тя се препредава, предъвква, служи за разменна монета, подсигурява мрежовата свързаност в обществото, което има нужда от това движение, за да се чувстваме принадлежни. Но без вертикалата на Стрелеца оглупяваме, ставаме папагали и интелектуални клонинги. Стрелецът помага на индивида да се издига над социума, взимайки онова, което е обменил с околните и минавайки го през мелачката на собствените ментални и емоционални сокове.

Снимка: Thinkstock

Близнашкият архетип насърчава фрагментацията, процес, който наблюдаваме и на геополитическата сцена, където някога имаше два полярни блока, а в момента е трудно да поставиш дефиниция за политическото местоположение на участниците в ултралибералния хаос. Крим се отцепи от Украйна, Великобритания от ЕС, САЩ са раздирани от вътрешни несъгласия, разединение и протести заради последните президентски избори, и не само. В Близкия изток се отцепват територии и се създават изкуствени държави, като ИДИЛ. Друг признак за потискане на Стрелеца във все по-вклиняващата се Близнашка микроепоха е негативният прираст на населението в западния свят, на който противодействат миграционните процеси, управлявани от Близнаци.

Близнаците не са времето на великите държавници, мислители, визионери, мъдреци и философи. Политиците ще жонглират със словото, в най-добрия случай ще говорят много и ще казват малко, а в най-лошия ще манупулират нагласите и ще лъжат, без да им мигне окото. Напомня ли ви това поведение на хитроумния и нагъл Хермес, Меркурий, бога управител на Близнаците, който измъкнал изпод носа на брат си, бога Аполон, цяло стадо крави на заден ход.

Снимка: Thinkstock

В политиката все по-драматично се вижда (ако искаш да видиш) загубата на ясна демаркационна линия между правилно и неправилно. Истината се кове от политическите консултанти и пиарите.

В днешно време в някои бизнеси изразът “The Gemini Effect” (Близнашкия ефект) се използва относно маркетингова стратегия, при която се залага кукичка под формата на пари, награда, безплатен подарък, които да спечелят лоялността на клиента. В политиката този термин означава да спечелиш гласовете на гласоподавателите, като им говориш точно онова, което искат да чуят - тоест пускаш им мухата, като същевременно криеш истинските си намерения. Целта е политическа власт. Близнаците слухтят за този хоризонтално пъплещ “глас на народа”, улавят го, гарнират го и го поднасят горещ. Нарича се популизъм, vox populi. Който няма глава на раменете си, да му мисли, но едва ли ще може…

В общественото пространство съвсем спокойно се говори за това, че Доналд Тръмп мобилизирал недоволството на бялата работническа класа, като заложил на популистки дискурс, който да ги спечели, и още повече - дал обещания, за които съвсем откровено се коментира, че при влизане в мандат най-вероятно, слава богу, няма да изпълни. Преди от политиците се очакваше да са консистентни, отмятането от дадена дума не беше норма. Обещаваш с цел да спечелиш гласове, а след това можеш да правиш каквото си искаш, или пък без свян да кажеш, че си ползвал предизборен трик. И това не скандализира! Защото неизбежно сме започнали през близнашки очила да гледаме.

Снимка: Thinkstock

Вероятно е повече от логично в рамките на Близнашка микроепоха сред политическите елити да бъдат призовани в голяма степен представители именно на този знак. Независимо от политическата им ориентация - чисто по близнашки тя може да е най-различна, полярна или хлъзгава. На българска сцена имаме Петър Стоянов, Симеон Сакскобургготски, Бойко Борисов, Цецка Цачева, генерал Румен Радев. А на световната - Доналд Тръмп, Виктор Орбан, Борис Джонсън...

Близнакът в политиката ще играе хазартно, ще говори умно, ще мисли бързо, ще завоалира политкоректно, ще преправя изгодно, ще обещава и не винаги ще го има предвид. В негативния спектър на своето проявление ще бъде харизматичен лъжец, който ще яхва вълната на популисткото слово, напускайки кораба, преди да се е сгромолясала. Близнаците ще обслужват интересите на цайтгайста, без да оставят ярка следа - като пионки и марионетки в ръката на ултралибералната система, самовъзпроизвеждаща се в своята страхливост пред категорични ценности.

В позитивния край Близнаците ни дават любопитството, любознателността, алтернативните начини на живот с грижа към природата, свободните избори на съвременния градски номад и всички онези извън мейнстрийма.

Съществували са в историята и Близнаци като Дж. Ф. Кенеди, които на политическата сцена стоят обрано, стегнато и стабилно, без да са изгубили изглежда вертикалната връзка с менталните процеси. Подобен дисциплиниран изказ има и унгарският министър-председател Виктор Орбан, а на прима виста и новоизбраният български президент. Единствено времето ще покаже дали последният ще бъде поредният актьор или режисьор в сценария на Близнашкия цайтгайст. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти