Музиката подобрява съня и паметта

Музиката подобрява съня и паметта
Снимка: Thinkstock

Получаването на достатъчно спокоен сън е от огромно значение за здравето, както на тялото, така и на психиката на човек.

Сега ново проучване, проведено в Герамния и резюмирано от Dailymail.co.uk, разкрива, че слушането на тиха музика по време на сън подобрява паметта и помага за по-доброто отморяване на тялото.

Оказва се, че нежните мелодии се синхронизират с ритъма на бавните трептения на мозъка, докато той спи и така подобряват качеството на съня.

Водещият на изследването д-р Ян Борн споделя, че този метод е по-ефективен и удачен от електрическата стимулация на мозъка, например.

Той обяснява, че музиката влияе по много нежен и ненатрапчив начин върху съзнанието и така подобрява ритъма на съня, прави го по-пълноценен, като съответно помага и за подобрение на паметта.

Учените са тествали 11 човека, на които са им били пускали тихи и по-бавни звуци по време на сън.

След това установили, че хората са запомнили много по-успешно нови думи, учени предния ден, отколкото ако не са слушали музика.

Доктро Борн обаче обръща внимание, че този метод е ефективен, само ако пусканите звуци са в синхрон със съзнанието и тялото по време на сън.

Изследователите са използвали различни бавни, отпускащи и акустични мелодии.

Ако сте от хората, за които музиката е неразделна част от ежедневието, това изследване със сигурност ще представлява добра новина, а може дори вече и сами да сте се убедили в ефективността на музиката за подобряване на настроението, зареждане с енергия и мотивация.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти