Варена или сурова храна

Всички зеленчуци са в бойна готовност
Снимка: Getty/Guliver

Където и да се намираме, независимо от медията, която ползваме, темата за здравословното хранене винаги е на дневен ред и дано да остане там още дълги, дълги години в името на по-качествения и траен живот.

Ето че пролетта лека, полека ще покаже добрите си страни, когато снегът окончателно се стопи от пейзажа, а точно в този транзитен период диетолозите препоръчват да увеличим приема на свястна храна с помощта на повечко варени или приготвени на пара зеленчуци, тъй като по правило те се водят за по-полезни от суровите.

Така например, ако морковите се сварят, здравеносните каротини в тях се увеличават с около 14%, но сготвите ли ги във фритюрник или фурна, ценните вещества намаляват и дори стават по-малко в сравнение със суровия зеленчук.

Същите принципи важат и за броколито, тиквичките и доматите.

Именно в доматите се съдържа ликопенът, силен антиоксидант, повишаващ качеството на спермата и възпрепятстващ развитието на рак на простатата, а при жените - той ги предпазва от туморни образувания в гърдата и матката.

Екип от испански учени коментирал тези закономерности, обяснявайки, че при зеленчуците, приготвени с варене, нараства общата антиоксидантна активност, т.е. те стават по-ефикасни за организма, защото обезвреждат свободните радикали с по-голяма сила, което пък ни защитава от развитието на злокачествени заболявания.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти