Бърза помощ при слънчеви изгаряния

Бърза помощ при слънчеви изгаряния
Снимка: Thinkstock

Тази година дъждове и студ забавиха лятото повече от нужното, но вече ясно се усеща горещото слънце. Няма нищо по-хубаво от това да излезе от вкъщи с къс ръкав и да нямаш нужда от връхна дреха.

Слънчевите бани обаче, като всяко друго приятно нещо, си имат лоша страна и това са изгарянията. Когато не сме се предпазили добре и сме прекалили с излагането на слънце, можем да изгорим.

Като цяло това е доста неприятно и опасно, затова слънцезащитата е от особено голямо значение.

Но ако вече изгарянето е факт, то ето няколко начина как да се справим с него. 

Гелът от алое вера и ябълковият оцет са сред най-разпространените натурални методи в такива ситуации. Други средства за облекчаване на болката са нанасяне на яйчен белтък върху изгорялото място, което ще облекчи трайно болката и ще намали последиците от изгарянето.

Счупете едно яйце, отделете белтъка, втрийте го в кожата и оставете да изсъхне колкото можете по-дълго. След това го изплакнете обилно с хладка вода.

Изпитана домашна рецепта е пълномасленото кисело мляко. То има способността да намалява кожните възпаления. Изгарянето може да бъде успокоено с кърпа, напоена с мляко, която се оставя върху засегнатото място в продължение на 20 минути.

Друг лек от тефтерите на баба е третиране със сода бикарбонат. Една лъжица сода за хляб се разтваря във вода. Прави се компрес на засегнатото място.

Препоръчително е да се приемат много течности, защото това помага на кожата да се възстанови по-бързо.

Медът също е отличен природен лек за различни увреждания на кожата.

При изгаряне се намазва засегнатият участък с тънък слой мед и възпалението скоро отминава.

При ухапвания от насекоми

Корите от банан са натурален лек, който осигурява бързо и трайно облекчение от сърбежа и болката, а и ще намалят подуването в следствие на ухапването.

В началото кожата ще бъде малко лигава, затова е важно да оставите банана да изсъхне добре. След това не бива да изплаквате, но ако е необходимо, нанасяйте отново на всеки няколко часа.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти