Спанакът помага за отслабване

Спанакът помага за отслабване
Снимка: Thinkstock

Екстракт от спанак, съдържащ зелените листни мембрани тилакоиди, намалява желанието за похапване на нездравословна храна с 95 процента и увеличава отслабването с 43 процента.

Специалистите наричат непреодолимото желание да похапнем нещо, особено нездравословно, хедонистичен глад. Той е сред основните причини за затлъстяване и нездравословно хранене. Съвсем различен от него е хомеостатичният глад, който служи за осигуряване на енергия.

Тилакоидите от спанака увеличават производството на хормони на ситостта и потискат хедонистичния глад. Те забавят храносмилането и така има време чревните хормони да бъдат освободени и да подадат сигнал на мозъка. Така е по-лесно да бъде контролиран апетитът и да се поддържат здравословни навици за хранене. Това помага за отслабване.

В изследване, проведено от учени в университета на Лунд, Швеция, доброволци са пиели 5 гр. екстракт от спанак преди закуска.

Всички трябвало да се хранят балансирано по три пъти на ден, без да спазват някаква ограничаваща диета. Консумиралите екстракт от спанак отслабнали 5 кг. за три месеца. За сравнение - хората в контролната група, които получавали плацебо, свалили 3,5 килограма.

По-добрите резултати в групата, пила екстракт от спанак, се дължат на чувството на ситост и потискането на хедонистичния глад. Съвременните обработени храни се разграждат толкова бързо, че хормоните в червата, които изпращат сигнали за ситост в мозъка, не могат да поддържат такова темпо.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти