Несправедливо демонизираният хляб

Влюбени в здравето си
Снимка: Thinkstock

От доста години насам различни диетолози отричат хляба като полезна храна и предупреждават, че той само ще ви пречи на желанието да свалите килограми и да се бъдете здрави.

В родната кухня хлябът задължително присъства и малко са хората, които не сядат на масата без няколко филийки от него.

Сега ново проучване на британски учени развенчава лошата слава на този тип храна и даже твърди, че ако не консумирате хляб, лишавате организма си от полезни и важни съставки.

Изискването е само да хапвате наистина качествен хляб и то в умерени количества, защото и най-полезната храна би ви се отразила зле, ако прекалявате с нея.

Водещият на изследването – д-р О’Конър, споделя, че няма причина за анатемосването на хляба като вредна храна и отричането му не би решило проблемите на затлъстелите хора. 

Според доктора много хора грешно си мислят, че имат непоносимост към глутен – протеинът в пшеницата.

Проучване, проведено през 2010 г. в университета в Портсмут показва, че всеки пети погрешно мисли, че страда от алергия към пшеница.

От друга страна редица диети изключват изцяло консумацията на хляб. Със сигурност, който се е опитвал да спазва подобен хранителен режим е срещал трудности.

Всичко обаче опира не до консумацията на хляб, а приемането като цяло на по-малко мазнини и калории. Пенелопе Круз беше споделила, че е спазвала диета, която е включвала предимно хляб и червено вино и това е дало желания от нея резултат.

За предпочитане е да се консумира пълнозърнест хляб, като на пазара се предлага голямо разнообразие тестени продукти, много от които диетични.

Ако харесвате хляба, не се лишавайте от него, просто го консумирайте в умерени количества.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти