Mасло или маргарин

Mасло или маргарин
Снимка: Thinkstock

Сандвичът присъства често в менюто ни – за закуска, обяд или просто за подсилване в тежкия и изморителен ден. В забързаното ежедневие обаче рядко си задаваме въпроса с маргарин или масло е по-добре да намажем филията си и в магазина грабваме първия попаднал ни продукт.

В действителност, за да добием представа кой от двата продукта е по-полезен за здравето ни, трябва да познаваме техните особености, защото популярните мнения са прекалено разнопосочни, пише "Здраве.bg".

Маргарин
Маргаринът е продукт, в който без съмнение не се съдържа холестерол - той е произведен от растителни мазнини, което го прави предпочитан избор за хората, които спазват диети.

По правило маргаринът е богат на витамини – A, D, Е, но те са добавени по изкуствен път.

На практика, до откриването на маргарина като продукт за мазане се е стигнало, защото поколенията преди нас са искали да намерят по-здравословен заместител на маслото. Кутийките с растителна мазнина обаче, които купуваме в наши дни, за да правим сандвичите си по-вкусни, невинаги могат да се нарекат по-правилния избор.

Растителните мазнини, оставени за известен период от време на стайна температура, се втечняват, преобразувайки се във вредните трансмазнини. Трансмазнините в маргарина повишават лошия (LDL) холестерол, понижават добрия (HDL), а това автоматично превръща маргарина в един от най-вредните за здравето продукти.

Масло
За повечето хора, като се каже масло, това означава краве масло, но всъщност то може да е произведено и от биволско, овче или козе мляко.
Маслото е богато на витамин А, минерални соли, лактоза, ценни млечни съставки. Това е основният му плюс. След термична обработка обаче то трудно се усвоява от организма заради загубата на вода.

Поради факта, че е животински продукт, маслото съдържа високи количества холестерол, което го прави неподходящо най-вече за хора със сърдечни проблеми, за страдащите от жлъчнокаменна болест или заболяване на черния дроб.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти