Бърз пътеводител по женско здраве

Бърз пътеводител по женско здраве
Снимка: Thinkstock

Известно е, че страстта към шоколада може да е сигнал за остра нужда от магнезий. Знаете ли обаче, че неспокойният сън с чести пробуждания или усещането за нервност и напрежение, както и главоболието или пък лесното изчервяване също може да се дължат на недостига на този ценен минерал?

Грижовен приятел на нежния пол

Доказано е, че жените са особено чувствителни към дефицита на магнезий. Защо е толкова важен за здравето?

Предменструалният синдром и симптомите на повишена нервност, плачливост, умора, оточност, напрегнати и болезнени гърди, са свързани с недостига на магнезий. Ниските му нива в тялото причиняват главоболие, крампи и спазми в мускулите, може да провокират безсъние и да доведат до повече стрес.

Минералът играе важна роля за съзряването на яйцеклетката и за способността за зачеване. А по време на бременността дефицитът му крие риск от аборт или преждевременно раждане. Не случайно лекарите често го препоръчват като добавка на бъдещите майки, защото е нужен за регулиране и прекратяване на преждевременните контракции.

Тъй като влияе върху отпускането и разширяването на кръвоносните съдове, магнезият има важна роля за понижаване на кръвното налягане и облекчаване на работата на сърцето. Дефицитът му е сред главните виновници за поява на хипертония, а състоянието е рисков фактор за възникване на инсулт.

Без него не можем правилно да усвояваме калция. А от балансираното съотношение на магнезий и калций в организма зависи доброто състояние на костите и зъбите ни.

Потребността от магнезий в периоди на растеж, бременност и кърмене е по-висока. Минералът е важен за производството на енергия и се изразходва много бързо от тялото при по-високо физическо или умствено натоварване, когато сме подложени на хроничен стрес, когато се храним с неподходящи храни (преработени или замразени продукти, кока-кола, кафе, захарни изделия).

Модерните диети за отслабване (високобелтъчинните) също водят до промяна на киселинно-алкалното равновесие и дисбаланс на минералите в тялото.

Как да си го набавим

Ако не можете да се разделите с любимото „приспивателно” – парченце шоколад преди сън, просто го заменете с натурален шоколад. Забравете чувстото за вина и компенсирайте малкото си „прегрешение” с редовно консумиране на богатите на магнезий ядки и семена, риба, зеленолистни зеленчуци, банани, кафяв ориз, просо и пълнозърнест хляб.

Нивата на магнезий могат да се регулират бързо с прием на добавки или лекарства. За съжаление употребата на високо концентрирани препарати с магнезий не винаги е ефективна, тъй като минералът не може да се усвои от стресираните, блокирали клетки на тялото. А и съществува реална опасност от предозиране.

Затова Шуслеровите терапевти препоръчват възстановяване на минералния баланс с помощта на сол №7 магнезиев фосфат. Тъй като магнезият в Шуслеровата сол е силно разреден на хомеопатичен принцип и в естествената концентрация за организма, той се приема лесно от тялото. При дефицит на магнезий е препоръчителен ежедневен прием на 3-5 таблетки от сол №7. Най-ефективно е действието на солта, когато се взема вечер след 18 ч.

Ето няколко начина за решение на редица типични за нежния пол здравословни проблеми с помощта на магнезиевия фосфат:

Сол №7 е чудесно средство за облекчване на болезнена менструация. Болката се дължи на спазмите на маточната мускулатура, а магнезиевият фосфат отпуска мускулите и действа обезболяващо. Може да се приемат по 3-5 таблетки от солта ежедневно, като приемът е добре да започне няколко дни преди очакваното начало на менструалния период.

При безсъние – от стрес, преумора, нервно напрежение или по време на бременност: вечер, преди лягане се разтварят 5-7 таблетки от солта в чаша топла вода и течността се пие бавно, на малки глътки.

Срещу крампи (спазми в подбедрицата) – при натоварено ежедневие, повишена физическа активност, а също и по време на бременност: комбинация от соли №1 калциев флуорид, №3 железен фосфат и №7 магнезиев фосфат (по 3 таблетки дневно от всяка сол, за няколко седмици).

За засилване на имунната система: сутрин сол №3 железен фосфат, на обяд – сол №7 магнезиев фосфат, и вечер – сол №6 калиев сулфат. Препоръчителен прием - за един месец по 3 таблетки от всяка сол.

Срещу хроничен стрес, който може да доведе до нарушения на функцията на хормоните и проблеми с щитовидната жлеза: комбинация на сол №5 калиев фосфат (сутрин), сол №9 натриев фосфат (следобед), №7 магнезиев фосфат и №11 силицея (и двете вечер). Приемът е по 5 таблетки от всяка сол ежедневно (може и разтворени в малко топла вода), за период от 4-6 седмици.

По време на бременност: при гадене и повръщане – сутрин сол №2 калциев фосфат и вечер сол №7 (по 5 таблетки от всяка); при спазми и контракции поради недостиг на магнезий – 3 пъти на ден по 2 таблетки сол №7; за улесняване на родовата дейност: енергиен коктейл от соли №2, 3, 5 и 7. В 500 мл вода може да се разтворят по 5 таблетки от всяка сол. Две седмици преди раждане се препоръчва всеки ден да се пие такъв коктейл.

Ако искате да научите повече за Шуслеровите соли, вижте специалните видеоматериали за тях на www.istoriizazdrave.bg. А ако вече имате опит в употребата им, на istoriizazdrave.bg напишете Вашата лична история за здраве! Екип на Немския хомеопатичен съюз и „Преди обед“ ще избере някои от най-интересните истории, за да ги заснеме и покаже на екран. И можете да получите възможността да посетите родината на хомеопатията и Шуслеровата терапия – Германия.

Очакваме Вашите истории за здраве на www.istoriizazdrave.bg

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти