Кои са най-полезните чайове

На чаша чай
Снимка: Thinkstock

Най-добрите лечебни и прочистващи чайове без съмнение са билковите. Техните предимства са известни навсякъде по света и е лесно човек да си ги купи. Има голямо разнообразие от билкови чайове, поради което пасват и на всеки вкус- от тези, които предпочитат сладките, до тези, харесващи по-горчивия им вкус.

Всички те са натурално сладки и повечето без кофеин. Подходящи са за всички специални диети, с изключение на хората, страдащи от алергии към ядките, тъй като някои билкови чайове съдържат такива.

Един от чайовете, за които се смята че е най-лечебен и прочистващ е именно зеленият. Той расте в Китай и се приема от хора, страдащи от запек, ректални натрупвания, настинка, симптоми на грип и други подобни заболявания. Той е лек и освежаващ и в родината си - Китай, се асоциира с дълголетие, пише "Gotvach.bg".

Част от здравословните предимства, свързани с пиенето на билкови чайове, е във връзка с позитивното влияние, което оказват на имунната система при спазването на балансирана диета. Това означава, че имунната система изгражда нов имунитет към чревните заболявания, тъй като се стимулира образуването на нова чревна микрофлора, заменяща старата, която може да е повредена или с времето да е изчезнала.

Точно такъв е случаят с някои от най- добрите лечебни и прочистващи чайове, каквито са ройбосът и зеленият чай. Друг фактор е нормализирането на кръвното налягане. Билковите чайове са добри за хора с високо или ниско кръвно налягане и често помагат във възстановяването на страдащите от хипертония. Чаят се свързва с предпазване от сърдечни болести, тъй като редуцира кръвната дейност на глюкозата и намалява риска от развитието на диабет.

Доказано е, че някои чайове не само прочистват чревния тракт, но и забавят или даже спират чревната патогенична дейност, като предпазват дебелото черво от различни заболявания.

Чайовете, даже и най-лечебните и прочистващи, не се считат за магически лек, но имат антикарциногенни свойства и забавят развитието на някои видове ракови клетки, без значение дали са доброкачествени или злокачествени.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти