В капана на пролетта

В капана на пролетта
Снимка: netinfo

Зимата си отива и всеки родител отдъхва с облекчение: край на вирусите и настинките, край на дебелите дрехи и на отсъствието от работа за гледане на болни деца. Мааалко по-леко с оптимизма, пролетта е сезон, пълен с изненади и болести. Особено ако имате малки деца.

Променливото време не е за подценяване. Сега грее слънце, след това идва леден вятър, чудим се как да облечем хлапето, когато температурите се менят ежечасно. И за по-сигурно си го обличаме по стар български обичай по-топличко, да не настине. Нищо, че температурата навън е 15 градуса, нищо, че е слънчево, нашите деца са навлечени като за сибирски студ.

Някои супермами даже покриват количката с дъждобран, да не би някоя по-студена молекула въздух да довлече настинка на детето. Резултатите са ясни - изпотяване, изнежване и при най-малкия полъх на вятъра малкото е болно.

За обличането на децата важи златното правило – поставете се на тяхно място. Представете си, че са ви сложили един топъл от урината памперс, вълнен чорапогащник, ватиран панталон, блуза, жилетка и яке плюс шапка. Направо ще заврите, но интересно защо смятаме, че на детето ще му е добре.

Затова обличайте детето с няколко дрешки, но тънки. Както се казва, като зелка. Така според времето се сваля или прибавя някоя дреха. По-добре на мъничето да му е леко студено (то се движи и затопля), отколкото прегряло. Ролята на настинката е силно преувеличена. Ако няма вируси, няма настинка.

Истинска настинка може да се получи, ако детето излезе босо в студа например. А вирусите съвсем не изчезват през пролетта. Дълго чаканото приятно време ни примамва да се забавляваме и се събираме с повече хора, инфекциите се разнасят и затова болестите не намаляват при затопляне на времето. А къде вирусите са най-много и въздухът най-мръсен? В мола, разбира се, любимото място за разходки на майки с деца.

Пролетната умора е другият капан през този сезон. Чувствате се уморени, в минорно настроение, мъчат ви болежки. Но променливото пролетно настроение не е приоритет само на възрастните. Някои деца стават апатични, не им се учи, сутрин не могат да станат от леглото. За това състояние си има причини.

Храненето през зимата не може да се нарече рационално, храната е предимно силно обработена, парникова  и консервирана с намалено съдържание на минерали, витамини, аминокиселини, ензими и т.н. На децата масово се предлагат храни, претърпели "пълна промяна”, това са всички лакомства, пържени храни и такива с консерванти, оцветители, овкусители, а бедни на полезни вещества. И се чудим защо боледуват.

Имунитетът е пряко свързан и с доброто настроение, а то страда от липсата на слънчеви лъчи през дългите зимни дни. Затова се хванете за зеленото, давайте на малчуганите пресни плодове и зеленчуци, оставете туршиите и компотите. Създайте приятни емоции на детето, разхождайте се навън, играйте заедно, купете дрешки и играчки във весели цветове – червено, жълто, оранжево, светло зелено. Опитайте се да отлепите детето от компютъра, няма по-здравословно от игрите на открито.

Лятното часово време ни върти лоши номера, поне в началото. Промяната на стрелките с един час вероятно има икономическа полза (по-малко от 1% икономии според специалистите), но вредата за здравето е несъмнена – нарушава се биологичния часовник на човека. Хората стават по-неработоспособни, докато се адаптират, сутрин катастрофите зачестяват, учениците дремят в клас в ранното утро поне до третия час.

Уместно е в този период да водите учениците с кола на училище, за да им спестите няколко минути ценно време, вечер слагайте децата да спят по-рано, за да се наспиват. Закуската сутрин е задължителна, тя дава сила за деня. Ако на детето не му се яде, сложете в раничката му сандвич и плод, не разчитайте на училищните лавки.

Пролетни алергии само дебнат да настъпи цъфтежа на цветята, тревите и дърветата. Алергичните знаят какво означава това – кихане, кашляне, сълзене на очите, астматични пристъпи. Сега е времето да вземете мерки и алергичните деца да започнат профилактично лечение с назначените им противоалергични медикаменти, то обикновено трае няколко месеца до свършване на рисковия период.

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти