Здравословна торта "Гараш"

Божествен десерт

Здравословна торта "Гараш"
Снимка: netinfo
1.5 от общо 6 гласа

Необходими продукти (за торта с диаметър 26 см):
2 ч.ч. пълнозърнесто брашно
200 г смлени орехови ядки
1 ч.ч. нерафинирана кафява захар
1 и 1/2 ч.ч. кокосово мляко
1/2 ч.ч. олио от гроздови семки
1 ч.л. бакпулвер
1/2 ч.л. бурбонска ванилова захар
щипка сол

За шоколадовия крем:
200 г черен шоколад (60% какао)
100 г смлени орехови ядки
1 ч.ч. кокосово мляко

За глазурата:
100 г черен шоколад (60% какао)
1 с.л. олио от гроздови семки

Начин на приготвяне:
В дълбока купа смесете брашното, бакпулвера, ванилията и солта. Разбъркайте ги много добре. Прибавете захарта. Ако е станала на бучки от досега с възхуда, я натрошете с ръце, преди да я добавите в купата.

В друг съд смесете течните съставки, разбъркайте ги и след това ги изсипете в купата със сухите съставки. Размесете ги добре, докато получите гъсто кексово тесто и прибавете смлените орехи.

Включете фурната да загрява на 170 градуса с обдухване. Застелете дъното на формата, в която ще печете блатовете, с хартия за печене. Изсипете такова количество от сместа, достатъчно да покрие дъното на формата. От това количество тесто се получават 4 тънки блата с диаметър 26 см. Ако искате да получите по-дебели блатове, използвайте форма за печене с по-малък диаметър или вместо 4, изпечете 3 блата. Изпечете блатовете и ги оставете да се охладят. Наблюдавайте ги по време на печенето, защото са много тънки и бързо се изпичат.

Докато печете блатовете, пригответе шоколадовия крем. Загрейте кокосовото мляко. Нарежете шоколада на малки парчета и го залейте с горещото мляко. Бъркайте, докато шоколадът се разтопи и получите хомогенна смес. Прибавете смлените орехи, разбъркайте отново сместа и я оставете за около 30 минути в хладилника, за да стегне. Внимавайте да не забравите крема в хладилника, защото ще стане прекалено гъст и труден за обработка.

Подредете тортата, като редите благовете един върху друг, а помежду им поставяйте от крема. Отделете си малко количество, с което да покриете тортата отгоре и отстрани.

За да приготвите глазурата, начупете шоколада на парченца, поставете го в огнеупорна купа, прибавете олиото и го разтопете на водна баня. Покрийте тортата с шоколадовата глазура и декорирайте по желание.

Допълнителни насоки
Купете си кокосов орех от магазина. Когато го избирате, гледайте "очичките" да не са наранени. Разклатете го, за да проверите дали в него има кокосова вода. Ако такава липсва или е в малко количество, не го вземайте. Изберете друг, който има повече вода. Когато се приберете вкъщи, отворете всички дупки с помощта на тирбушон и отцедете кокосовата вода в чаша. Вземете чук и започнете да чуката с него по средата на кокосовия орех. Представете си, че кокосовият орех е Земята. Удряйте в областта на Екватора. След няколко удара кокосовият орех се разпуква и лесно може да извадите сърцевината от твърдата обвивка. Обелете кафявата обвивка с нож, поставете кокосовите парченца в блендера, налейте 2 ч.ч. вода и блендирайте за няколко минути. След това прецедете течността. Най-лесно ще ви бъде, ако използвате тензух. Изстискайте го добре. Вече имате кокосово мляко и кокосови стърготини. Съхранявайте ги в хладилник, в рамките на няколко дни.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти