За дома: 7 начина да придадем чар на скучните саксии у дома

растение папрят бръшлян дом
Снимка: iStock

Всеки от нас използва саксиите, за да засади цветя в дома си. Тези, които слагаме по перваза, са малки и компактни, а други съобразяваме с размерите на цветарника в ъгъла на хола, например.

Класическите саксии са изработени в керемиден цвят, почти винаги са от глина и изглеждат семпло и не особено атрактивно. Понякога обаче ни се приисква да разнообразим обстановката у дома и един от добрите начини е да преобразим визията на обикновените саксии.

Оцветете в бяло

Белият тон е добър избор за баланс на цветове. С него лесно се синхронизира всеки тип нюанс и изглежда красиво в почти всяка комбинация. Това е предпоставка за свежа визия, независимо от типа обзавеждане, който имаме в стаята и от стила на мебелите наоколо.

Оцветете горната част на саксиите и чинийките им в бяло, като запазите ивица от около 4-5 см. в оригиналния керемиден тон между тях. Зеленият цвят на растенията в саксийките ще изпъкне приятно на белия фон.

Покрийте с флорални елементи

Флоралните мотиви върху всяка повърхност изглеждат интересно и красиво. 

Отличен избор е да облечете саксиите си в цветя с декупажна техника. За целта трябва да поставите бяла основа на цялата саксия и да изберете подходяща хартия или салфетка с флорални елементи.

Комбинирайте златно и омбре

Ако обичате да подреждате саксиите на плота последователно и в непосредствена близост една до друга, тази техника ще ви допадне.

Изберете боя в златен нюанс (за предпочитане е да има перлен оттенък) и други 4 цвята, които да са с една основа и поставени един до друг да могат да се преливат последователно. Ако ви е по-лесно, започнете с бяло. Следва боя с лек син нюанс, небесно синьо, по-тъмно и тюркоазено. Оцветете две трети от повърхността на саксийките във всеки отделен цвят. Долната една трета боядисайте в златно, както и чинийката. Поставете ги една до друга и ще получите преливане в стил омбре в съчетание с интересна златиста основа.

Надпишете с тебешир

Ако искате да създадете лично послание чрез саксиите си, опитайте да ги изрисувате с леки закачливи елементи и надписи.

За целта ще са ви необходими два цвята – единият задължително черно, а другият, например син. Набавете си и бял тебешир. За да подчертаете визията, боядисайте бордюра на саксията в черно, за контраст. Отвътре, по желание,можете да го оцветите в синьо или друг предпочитан от вас цвят.

Основният тон на повърхността е керемиденият. Върху него направете черно петънце във формата на кръгче или сърчице. На тази основа, досущ като на черната дъска, надпишете каквото поискате. Името на растението или лично послание – въпрос на личен избор.

Сложете усмивки

Поставете усмивки върху саксиите. Боядисайте саксиите в два цвята – половината бяла, половината розова, например.

В горната бяла част, посредством тънка четка поставете две черни точки за очи, а отдолу, в розовата, нарисувайте плътна усмивка отново в черно, за контраст. Комбинирайте според вкуса си бяло с жълто или бяло със синьо. Вече си имате една весела саксийка. Тази визия ще гарантира настроението в помещението ви.

Увийте в канап

За много хора е важно декорацията в дома да е от естествени материали и материи. Такъв е примерът и с тези саксии, облицовани в канап и прозрачни камъчета за основа в чинийката.

Изработката на подобен модел е лесно осъществима задача. За целта ви трябва лепило от типа С 200 и връзка фин канап за увиване. Намажете повърхността на саксията с лепилото като ползвате четка с мек косъм. Хванете канапа и позиционирайте началото му в горната част, под ръба на саксийката. Увивайте внимателно и последователно като придържате влакното, за да улесните залепянето му по повърхността. В чинийката поставете шепа камъчета за допълнителен ефект.

Добавете ръкоделие на една кука

Това е предложението, с което не всеки би могъл да се справи лесно.

За тези от вас обаче, които могат да плетат на една кука, този модел ще бъде не дотам голямо предизвикателство. Оставете саксията в естествения й вид – керемидено кафява. Оплетете красива „дрешка“ и я залепете към саксията с помощта на подходящо лепило.

Този модел за декорация на саксии е изключително подходящ, както за къщата в планината, така и за градското ни жилище.

Съживете обстановката в дома си, като декорирате саксиите си. Лесно и практично решение с минимални усилия.

Успех в начинанието!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти