Пролетно почистване на дома – изхвърляйте смело

Пролетно почистване на дома – изхвърляйте смело
Снимка: Thinkstock

Лилия Огнянова

Пролетта идва под ръка с пролетната умора и пролетното почистване.

Днес ще си говорим за второто.

Ако още не сте го направили, то е крайно време да освободите дома си от всичко излишно, старо и неизползваемо, без значение колко си повтаряте „може би ще ми потрябва някога“.

Гледайте на това като на освобождаване на място за всичко ново и хубаво – в пряк и преносен смисъл.

Освен това няма нищо добро да задръствате жилището си с безкрайни вещи – не само, че се почиства по-трудно, но и отнема от пространството.

Затова си отделете един ден и смело се прочистете от всичко излишно. А какво точно е то?

Дрехи
Всичко, което един или два поредни сезона не сте обличали. Или го изхвърлете или ако е здраво и чисто, го дарете.

Със сигурност в почистването на гардероба ще намерите и много хубави забравени дрехи, които с удоволствие бихте носили отново.

Обувки
Най-трудни за изхвърляне се оказват обувки и посуда. Сякаш никоя жена не е готова да се раздели с тях и винаги си казва, че ще ги ползва отново. А те си събират прах, излизат от мода, съсипват се и т.н. Разбира се, не казваме да си изхвърлите любимите токчета, които пазите от толкова време и имат специална стойност за вас. Направете обаче една голяма ревизия на обувките си – преценете кое си заслужава да бъде поправено и на кое му е дошло времето да тръгне към кофата за боклук.

Бижута
Прегледайте кутиите с гердани, гривни и обеци и добре си помислете кое от тези неща реално ползвате. Благородните метали могат да бъдат претворени в ново бижу по ваш дизайн, но всякакви пластмасови и демодирани накити нямат повече място на тоалетката ви.

Козметика и гримове
Проверете щателно сроковете на годност на всичко, с което разполагате. Няма нищо по-вредно от това да държите сенки от години, защото още не сте ги изхабили и ви е жал да ги изхвърлите. Ако определен грим или козметика е отворен от повече от половин месец и още не е изчерпан, то по-добре го изхвърлете. Същото важи и за бялата козметика.

Посуда
Почти със сигурност имате в кухнята някое местенце, в което сте струпали една камара стари тенджери и тигани. Или пък пазите самотни чинии и прибори, отдавна загубили своите сервизи. Тези неща нямат място в дома ви, затова се освободете от тях.

Списания
Те си стоят в един ъгъл и трупат праха на вековете, абсолютно забравени от всички. Мъчно ви е да ги изхвърлите, защото са почти като нови, а и си мислите, че някой ден ще седнете да си прочетете нещо от тях. Това обаче едва ли ще се случи. Изрежете си любим статии или пък картинки, с които можете да си направите колаж, а другото занесете на вторични суровини.

Лекарства и витамини
От огромно значение е да не държите никакви стари медицински препарати! Капките за нос и за очи например трябва да се изхвърлят 3 седмици след като са отворени, без значение дали са изхабени или не. Сиропите за кашлица също. Единствените по-дълготрайни за блистерите с хапчета като аспирин, аналгин и т.н., но и техният срок на годност трябва да бъде държан под око.

Прочетете още:

Малка баня – много чар

Дом като бразилски нощи

Нещата, които всяка жена трябва да има в дома си

Дом като от каталог – модата на рамките

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти