Как се гледат теменужки у дома

Как се гледат теменужки у дома
Снимка: Thinkstock

Вече ви споделихме как можете да отглеждате успешно орхидея или гардения в домашни условия. Днес ще ви споделим как можете да придадете още повече чар, цвят и аромат на дома си с градинска теменужка.

Съветите са споделени от Greens-futures.blogspot.com, а ако решите, че искате да разкрасите дома си с цветя, то теменужките са изключително добър избор.

В рода на теменужките има близо 450 вида, а за тяхна родина се смятат Европа и Африка. Градинските теменужки по принцип са многогодишни, но в нашите географски ширини се използват като едногодишни или двугодишни.

Характерно за вида е богато разклонената им коренова система, с която набавят необходимите им вода и хранителни вещества. Стъблата са почити пълзящи, много крехки, но могат да стигнат до 15 см височина. 

Листата са с различна големина, ярко зелени и силно насечени по периферията. Особеното при тях, както и при бегониите, е, че са асиметрични. Това е важен белег, по който може да се разпознае вида.

Цветовете са много красиви, нежни и образувани от пет венчелистчета. Две от тях са в горната част, две са отстрани и последното - най-голямото, е в долната част.

Цветовете могат да достигнат максимална големина до 8-10см. Това зависи от грижите и условията, в които се развива. Багрите на цветовете могат да бъдат много разнообразни.

Добре е да знаете, че градинската теменужка е идеалното растение за поставяне в сандъчета на балкона, когато времето е по-топло. 

Както при повечето цъфтящи видове, и този е добре да се държи на слънчеви места и тераси или най-много на полусянка. На пълна сянка няма да се развива добре.

Почвената смес, в която се отглеждат теменужките, трябва да е богата на хранителни вещества. Всеки може да си я направи, като си вземе чимовка, листовка, добре огнила оборска тор и пясък, или просто си купи подходяща от цветарските магазини

Семена за градинска теменужка можете да намерите във всеки градински център, специализирани магазини за продаване на семена или в по-богато заредените цветарски магазини.

Засаждат се през октомври, но нищо не ви пречи да пробвате и сега.

Теменужките трябва да се поливат редовно и да не се допуска преовлажняване на почвата. На пролет се почистват от изсъхналите части, след цъфтежа се премахват и прецъфтелите цветове.

След като декоративният им ефект премине, се изкореняват и на тяхно място се засаждат нови растения.

Както вече се каза в началото на статията, има голям избор от видове в рода, които могат да ви радват във вашия дом. Можете да ги отглеждате както в саксии, така и в сандъчета на балкона или в градинка, ако имате такава.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти