Замъци, излезли от приказките Част II

Замъци, излезли от приказките Част II
Снимка: Thinkstock

Лилия Огнянова

Вчера ви представихме някои от най-невероятните приказни замъци (припомнете си ТУК).

Днес ще се постараем да ви разкажем за още няколко от тях.

Те изглеждат нереално, но истината е, че съществуват и могат да бъдат видени или дори са отворени за туристи.

Лястовиче гнездо е замък, който може да послужи за вдъхновение на всеки писател.

Намира се в малко градче на Кримския полуостров и достойно носи името си, тъй като е „кацнал“ в края на могъща скала и гледа към морската шир.

Лястовичето гнездо е построено за периода от 1911 до 1912, на върха на 40-метровата скала Аврора в неоготически стил от руския архитект Леонид Шерууд.

По-интересното е, че преди да се построи могъщия замък, е имало малка дървена барака романтично наречена „Къщата на любовта“.

Тя е била построена през 1895 г. от руски генерал.

В последствие постройката бива купена закупена от богат барон, който решава, че трябва да я префасонира в замък и наистина го прави. Така светът получава Лястовиче гнездо.

Едва ли има някой, който да не е чувал за замъка Лихтенщайн в Германия. Той също е построен върху скала и се намира в околностите на Хонау, провинция Баден-Вюртемберг, Германия. На немски името на замъка означава „светъл камък“.

На това място e имало друг замък, построен около 1200 година. Разрушаван е на два пъти – веднъж по време на война през 1311 година и след обсада от войските на града-държава Ройтлинген през 1381 година. След второто разрушаване замъкът не е обновен и е оставен в развалини.

През 1802 година земята около развалините на замъка става собственост на вюртембрегския крал Фридрих I, който на това място изгражда ловна хижа. През 1837 година земята е наследена от неговия внук Вилхелм херцог на Урах и граф на Вюртемберг, който вдъхновен от романа „Лихтенщайн“ на Вилхелм Хауф построява сегашния замък в периода 1840-1842 година.

Романтичният неоготически стил на замъка е по замисъл на архитекта Карл Александар Хайделхоф.

Днес замъкът Лихтенщайн все още е собственост на херцозите на Урах, но е отворен за посетители. В него има много голяма сбирка от средновековни оръжия и доспехи.

Замъкът Сталкър се намира в Шотландия и навява повече страшни, отколкото приказни мисли.

Разположен е на малко островче в езерото Лох Линхе. Почти нищо романтично няма в замъка, който представлява автентична средновековна ловна крепост сред сурови природни условия.

През по-голямата част на годината замъкът е затворен за посетители, но при отлив има специален график за посещения на туристи.

Алкасар де Сеговия  е величествен замък в Сеговия, Испания. Ако трябва да сме точни, това е дворец-крепост и е бил населяван от испанските крале. По традиция е разположен на скала, на водослива на реките Ересма и Кламорес, близо до планинския масив Гуадарама (част от Кордилера Сентрал).

Разположението му върху скала го прави един от най-красивите дворци в Испания. Алкасарът е строен за крепост, но успява да стане дворец, държавен затвор и кралска артилерийска академия.

Замъкът Мозна се намира в Полша и поразява с красотата си. Историята на замъка започва някъде през 17-и век, въпреки че са откривани и доста по-стари руини около него. Стилът на замъка е смесица между готик и барок, а около него са разположени гъста гора и широки поля. Към днешна дата замъкът е отворен за туристи, като параклисът му е използван и като концертна зала.

От 1998 г. насам в Мозна се организират разнообразни изложби на художници.

Като за финал дойде ред и на едно шато. Става дума за френския замък Шенонсо – истински ренесансов шедьовър.

Шато де Шенонсо е един от прекрасните замъци, с които е изпъстрена река Лоара. Може да се похвали с невероятна архитектура, богато минало и тълпи от туристи. През 1411 г. Шенонсо е опожарен като наказание на семейството Marque за престъпление от общ характер и по-късно е възстановен. През 1513 г. наследникът на фамилията го продава на крал Чарлз VIII на Франция, който го унищожава изцяло и го изгражда наново между 1515 и 1521 г. Имението дължи голяма част от своето очарование на жените, затова и често е наричан "Женския замък".

Първата дама, помогнала за изграждането на един от най-красивите и разпознаваеми замъци във френската история е Катрин Бриконет. След това е бил владение на властни и благородни дами, както и на не по-малко влиятелните любовници на някои от най-великите френски мъже. Към днешна дата можете да посетите замъка и да се порадвате на уникалната му красота и атмосфера.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти