Варна, знаеш ли, че "Любовта е лудост"?

Варна, знаеш ли, че "Любовта е лудост"?
Снимка: loveisfolly.ida.bg

Варна отново става филмова столица. От 31 август до 6 септември е двадесетият Международен фестивал "Любовта е лудост", а от 10 до 15 септември - осмият Световен фестивал на анимационния филм.

"Любовта е лудост" се зароди във Фестивалния и конгресен център в зората на демократичните промени, когато по различни, главно финансови причини, един след друг от културния календар отпаднаха Международният фестивал за червенокръстки и здравни филми, Световният фестивал на анимационния филм и дори за няколко години и Фестивалът на българския игрален филм "Златната роза".

Днес инициаторите казват, че  "тъй като в обществото ни властваха разделение и омраза, решихме да го посветим на любовта, а за мото избрахме името на първия запазен български игрален филм - комедията на Васил Гендов "Любовта е лудост".

Тази година ще бъдат представени над 60 филма от 24 страни, 12 от тях - в конкурсната програма.

Председател на петчленното международно жури е проф. Станислав Семерджиев, изпълнителен директор на Световната асоциация на филмовите и телевизионни висши училища, председател на Българската асоциация на филмовите, телевизионните и радиосценаристи.

Българският филм в конкурса е "Под дъгата" на режисьора Илия Костов с участието на Роберт Янакиев, Николай Сотиров, Лилия Маравиля, Васил Банов.

На официалното откриването ще е първата прожекция пред зрители на току-що завършения български игрален филм на режисьора Петър Попзлатев "Аз съм ти" - по недовършения "Роман без заглавие" на Димитър Димов (1909-1966) и "Адриана" - романа продължение, написан от дъщеря му Теодора Димова.

В централните роли са актрисата Жанет Спасова, която от над 20 години живее и работи в Берлин, Ирмена Чичикова и Захари Бахаров. Участват и Владимир Карамазов, Ованес Торосян, Владимир Пенев, Пенко Господинов, Михаил Билалов, Деян Донков.

Специални прожекции са предвидени за  90-годишнината на сценариста Анжел Вагенщайн, 80-годишнината на актрисата Гинка Станчева, 80-годишнината на режисьора Андрей Тарковски, за която от Москва ще пристигне известната актриса и режисьорка Наталия Бондарчук, изпълняваща главната роля в "Соларис", 75-годишнината на режисьора Андрей Кончаловски, на непознатото кино на Изтока - с две отделни програми: Иран и Турция.

От 10 до 15 септември Варна ще събере майстори на рисуваното кино от цял свят, млади автори и публика за 8-мия Световен фестивал на анимационния филм.

Миналата година, след 22-годишно прекъсване, благодарение на неуморния Анри Кулев, емблематичният за Варна през 80-те години на 20-ти век форум отново получи шанс за живот.

Стотици автори са изпратили филми за участие. Във Варна ще бъде показано най-доброто, подбрано от селекционната комисия - продуценти, автори и режисьори от Франция, Полша, Русия, Финландия и България.

Избраните 360 филма ще се състезават за Голямата награда и за още седем отличия - за най-добър късометражен и пълнометражен филм, за най-добър телевизионен сериал, детски и студентски филм. Ще има също приз на името на великия Доньо Донев за най-смешна анимация и награда на Община Варна.

За почетен президент на варненския фест е поканена Сайоко Киношита - директор на Международния анимационен фестивал в Хирошима.

Освен силен конкурс, организаторите обещават и интересна извънконкурсна програма. Със специална прожекция ще бъде почетена 100-годишнината от рождението на Джон Халас - един от най-изтъкнатите световни представители на анимационния филм.

Публиката ще се срещне с творчеството на двама от големите майстори на българската анимация - Тодор Динов и Пенчо Богданов. Във Варна ще може да се види най-доброто от полското рисувано кино и най-нашумелите през последните две години заглавия от дългометражната анимация.

Не са забравени студентите и най-малките зрители. Единбургският колеж по изкуствата ще направи майсторски клас, а децата ще надникнат в тайните на рисуваното кино в специалната работилница на аниматорите Жан-Люк Слок от Белгия и Карин Миралес от Франция.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти