София отново диша!

София отново диша!
Снимка: ЕПА/БГНЕС

През изминалата неделя със спорт, сценични изкуства, подаръци и много смях започна трето издание на станалия вече традиционен фестивал "София диша".

Въпреки знойните горещини, малко след началото на фестивала в 16:00, улица "Цар Иван Шишман" буквално се препълни от хора.

Всички любопитно оглеждаха какво ще им предложи тази година една от най-привлекателните улички в центъра на столицата.

А то беше много. Всеки можеше да си избере да се включи в някоя от спорните игри, които се предлагаха, да се пробва да се покатери по десетметрова стена, да походи по въжето, което бе опънато между две дървета на улицата или просто да си избере красив арт подарък от някой от многобройните изкушаващи продавачи наоколо.

Дамите можеха да получат съвет за гримиране, а всички пък можеха да си нарекат късмет и да се надяват той скоро-скоро да се сбъдне.

Танцова формация "Софистик-живо" представиха на посетителите К-PОР улични танци, хип-хоп танци и уъркшоп за сценични облекла, а Емил Джасим от "Център за образователни инициативи" представи проекта "Повишаване на Информираността по отношение на Земетресения и Справяне с Детските Емоции" и "Глътка въздух за образованието".

В градинката на храма "Св. Седмочисленици" бяха показани и филмите "Обедна почивка" на режисьора Ивайло Минов , "Коварна игра" на младия режисьор Мартин Райковски, както и един наистина софийски филм - "Кой е този град?" на Мария Аверина.

Театърът и неговите разновидности също бяха част от програмата на фестивала вчера. Монолог в стил Stand-up Comedy на тема "Ситуацията по софийските улици и категории шофьори" бе представен от актьора Мирослав Симеонов по-късно вечерта. 

Следващата неделя литературата ще завладее улица "Ангел Кънчев" на 12-ти със своето публично четене, представяне на интересни български автори, литературни игри и изненади.

"Аз чета" и тази година ще се включи активно в литературната "София диша", като от сайта са подготвили за всекиго по нещо – размяна на книги за онези, които искат да се сдобият с нещо ново в библиотеката срещу нещо отдавна прочетено, детска читалня за съвременна детска литература и читателски дискусии с по-големите деца, както и едно истинско предизвикателство - "Изгуби се в литературна София - 2" - играта за истинските любители на книгите, четенето и скритите истории зад "литературните" точки в София.

За всички отново ще има подарък – вдъхновяващи цитати от любими автори и книги.

Видео с част от това, което се случи в неделя на ул. "Цар Иван Шишман" може да видите тук.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти