Иран е лидер по...

Лице назаем
Снимка: Thinkstock

Всяка година 200 хиляди ирански граждани се подлагат на ринопластика (пластична операция за корекция на носа).

Много често на подобни интервенции се решават и 14-годишни ирански момичета, се казва в статия, цитирана от британския сайт "Dailymail.co.uk".

Тези цифри правят Иран безапелационен лидер по брой на ринопластики в света, като количеството на оперираните хора там е седем пъти по-голямо в сравнение със САЩ.

Въпреки че естетичната операция за оформянето на носа струва пет-шест пъти колкото средната заплата в Иран, желаещите намират начин (най-често, взимайки заем от банка), за да променят изгледа на своето лице.

За съжаление обаче покрай този бум на естетични операции се появяват и доста неквалифицирани лица, които за по-малко пари – правят подобни манипулации, рискувайки здравето на човека, решил да се оперира.

В Техеран практикуват 157 лицензирани пластични хирурзи и над 7000 шарлатани, извършващи операции в нискохигиенизирани кабинети и без нужния за това опит.

Ако ринопластиката не се извърши както трябва – често настъпват проблеми с дишането и частична или пълна загуба на обонянието.

Проучването показва, че Бразилия също е една от страните, където корекциите на носа са масовост.

Освен това Иран е и държавата, която по неофициална статистика е на второ място в света (изпреварва я само Тайланд) по брой на извършени операции за смяна на пола.

За справка в САЩ само за 2012 г. са били предприети близо 6 млн. естетични операции (с 6% повече от 2011 г.) и по-дребни манипулации (като уплътняване на устни или поставяне на ботокс).

Сред най-предпочитаните пластични интервенции в страната на неограничените възможности се нареждат тези за уголемяване на бюста, следвани от ринопластиката, липосукцията, повдигане на клепачите и фейслифтинга.

При мъжете пък се забелязва голям интерес към оперативното редуциране на мъжките гърди (получени вследствие на състоянието гинекомастия, съпроведено с увеличаване на млечните жлези). Така, само за изминалата година в САЩ са били направени 21 хиляди подобни операции.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти