Пако Рабан - гост от бъдещето

Прозрачната интерпретация на сейфа създава магическа илюзия за лекота, въпреки неговите 15 кг
Снимка: Рaco Rabanne

Кристина Гочева

Пако Рабан (PacoRabanne) е истинско явление, неподлежащо на рамкиране, с което да улесним модерното клиширано разбиране за другия.

Да, той създава мода, защото е архитект по образование и убеждение, но никога не става част от машината за пари, наречена модна индустрия. Той е едновременно гениален и скромен, духовен и земен, истински антиконформист по природа.

Когато през 1999г., след 33 години осезателно присъствие в света на модата, решaва да се оттегли от модния подиум, медиите като истинско цунами заливат масовото съзнание с обяснението, че духовните търсения на Рабан граничат с лудостта.

Вместо да прегърне отрицанието, Пако смирено обяви: "Провокацията идва от отрицанието на другите. Другите ме провокират, не аз тях!"

Творенията му превъплъщават архитектурни форми в дрехи и според желязната логика на автора, моделите от метални елементи, хартия, пластмаса, алуминий, винил и метални нишки не са част от бъдещето, а елемент от настоящето. Може би правилният прочит на Рабан трябва да се възприема повече като изумление пред неограничените възможности на творческото въображение, отколкото като сляпо консуматорство и преклонение пред лукса - толкова типични за съвременната мода.

Днес дефиле без музика и модели от различни раси звучи немислимо, но когато Рабан пръв озвучава ревютата си и използва азиатки и чернокожи модели е скандално. Прозренията на модния пророк са потвърдени от самата реалност по време на криза: "Роклята се удължава, когато времената стават тежки!"

Първият аромат за жени Calandre излиза през 1969г. Парфюмът Paco Rabanne Pour Homme е факт през 1973г. и отново за пръв път носи папратова нотка. Следват Sport, XS, Energy, Ultraviolet, Black XS, 1 Мillion и Lady Million.

Екстравагантното обаяние на последните два аромата в края на декември, е подсилено с чисто 18-каратово злато и диамант. Истинско художествено произведение за много специален случай, изложено в специално изработен 15-килограмов плексигласов сейф. 

Този материал е специално написан за Edna.bg от Кристина Гочева.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти