Най-добрият посланик на България си ти

Симеон Колев - Симо
Снимка: Личен архив

Винаги съм се чудел на думите "да не се изложим пред чужденците". Забелязал съм, че ние рядко се излагаме. Не по-често от всеки друг.

Забелязал съм и друго – всеки път, когато чуем нещо не особено положително за страната ни, или се съгласяваме с констатацията, вдигайки рамене или разпалено обясняваме, как чужденците нищо не разбират и как ние сме героична нация на 2000 години, най-приказните на света, но никой не го разбира, а и всички са срещу нас.

Изобщо не изпадам в обяснителен режим. Гледам поведението и действията ми да са такива, че никой да не се почувства длъжен да ми обяснява, колко сме били зле.

Започвам отзад напред. Преди няколко месеца бяхме с компания в Италия. Сядаме в едно заведение в Трастевере. Туткал да ни бяха сервирали щеше да е вкусно. Искам да кажа, че кухнята им е приказна. Така. Разхождам се аз из заведението и навсякъде гледам коркови тапи. "Какво ги правите тия коркови тапи, бе пичове?"

"Ами, колекционираме си" – отговаря салонният управител, който ни настани.

"А, имате ли от България ? Не. Идеално. Като се прибера, ще ви пратя."

Прибрах се, събрах един колет различни тапи от български вина и им ги пратих по пощата. Получих екзалтиран имейл със снимка, на която са сложили тапите в една много голяма декоративна чаша за вино с българското знаме отгоре. От някъде са го намерили, защото аз не съм се сетил да им го пратя. Те са ми непознати, аз на тях - също.

Нали се сещаш обаче, че тия хора, всеки път, като чуят нещо за България и за българите, ще подложат на дълбоко съмнение добавката, че сме скапаняци. Ако има такава. А помисли, колко хора ще разберат историята за едни обикновени коркови тапи от едни обикновени български туристи.

Друга история, от същото пътуване, пак в Трастевере ( квартал в Рим "оттатък реката"). Влизам в една книжарница и гледам една стена с картички на магнити от целия свят. Най-много бяха от Шотландия, защото съдържателката беше шотландка, която заживяла в Рим преди 20 години. Нямаше от България. Пратих ѝ. Същата реакция. Между Естония и Нигерия вече греят кубетата на Александър Невски. И шотландката няма да дава толкова настървено ухо на приказките, че българите не сме читави.

Още едно. Това ми го е разказвал приятел. Лондон. Стоят си моя приятел и там, който е с него и покрай тях минава компания пияни англичани. На едно от момичетата му пада портфейлът, в който си личи една бала пари – сериозна сума. Моя приятел скача, взима го, връща им го и се връща на мястото. След секунда скача отново, настига все още невярващата, че са си получили парите компания и им казва – "Не забравайте, аз съм българин".

За да си посланик на България, не трябва да имаш дипломатическа кола и посолство със знаме, което не е прано от три месеца. Трябва просто да си адекватен в дребните неща. И никога да не пропускаш възможността да демонстрираш, как българинът в теб всъщност е първообразът на глобалния пич. Нали си спомняш Армстронг (тъкмо отбелязваме 45 години от полета му до Луната)?

В този дух - една малка крачка на българина, голяма крачка за страната. Перефразирано.

Сега съм решил да обособя един български кът в едно малко музейче във Вашингтон, защото видях, че има подобен румънски кът. Какво ще ми струва? Две сребърни петлевови монети (от 1884-та година, един кръст за храброст от Първата световна война, две-три стари картички от София, едно флагче и стара географска карта на страната). Колкото и да го смятам, излиза не повече от 500-600 лева. Дано го направя. Съжалявам за бездушната калкулация, но искам нагледно да ти покажа, че има жестове, които зверски си струват и в същото време почти нищо не струват. Разбираш ли? А пък има и такива съвсем без пари.

В заключение – не ти казвам да помъкнеш армагани и де що видиш паланка, да им туриш по едно мускалче от България. Недей да правиш нищо, което не ти идва отвътре, но и не се спирай за нищо, с което мислиш, че можеш да бъдеш полезен.

Сигурно преди теб е имало немалко българи, които са се поизложили, но ти направи така, че да запомнят теб. Не тях. 

Пишете на Симеон Колев на edna@netinfo.bg.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти