За една наистина тиха и спокойна Коледа

За една наистина тиха и спокойна Коледа
Снимка: Thinkstock

Пазаруването, тълпите, различните събития, изискващи присъствието ви, безкрайните разговори с роднини... Коледните празници са и това.

Напълно разбираемо е, ако не се чувствате толкова прекрасно в най-прекрасното и вълшебно време от годината.

Ето няколко лесни съвета как да намалите стреса, да се заредите с добро настроение и да се насладите истински на празниците.

1. Отдалечете се от тревогите
Разхождайте се. Ритъмът и повтарящите се движения при разходката имат успокояващо действие върху мозъка, намаляват тревожността и подобряват качеството на съня. Стремете се да правите по половин час разходка всеки ден.

2. Масаж на ръцете
Месестата част на ръката, която е между палеца и показалеца се нарича Хоку точка в традиционната китайска медицина. Прилагането на лек натиск върху тази точка само за 30 секунди може да намали напрежението в горната част на тялото. Ако започнете да се чувствате претоварени и искате да избягате от хаоса, притиснете тази точка с другата ръка и поемете дълбоко дъх.

3. Правете по-малко, наслаждавайте се повече
Често прекаляваме в опитите си да угодим на другите по празниците: готвене, пазаруване, изпращане на картички, присъствие на всяко събиране. Вместо това се погрижете за себе си като кажете "не" поне веднъж, ако не и няколко пъти.

4. Забравете съвършенството
Спрете с желанието за перфектност. Светът няма да свърши, ако къщата ви е малко разхвърляна, а вечерята се появи на масата с няколко минути закъснение. Съсредоточете енергията си в това да се радвате на хората в живота си. Не се тормозете за дреболии и празниците ви ще бъдат много по-приятни.

5. Обмислете дали да не зарежете някои стари обичаи
Изоставянето на старите обичаи може да бъде много полезно. Експериментирайте с обичаи на различна култура, поканете на гости хора, които обикновено биват изолирани и дайте началото на нови традиции.

6. Закусвайте преди да пиете кафе
Кофеинът на празен стомах може да повиши нивата на кръвната ви захар, което може да доведе до раздразнителност и проблеми с концентрацията.

7. Кажете да, да, да! – на секса
Освен, че подобрява имунитета, лудориите в спалнята убиват стреса и повишават самочувствието. Оргазмите увеличават ендорфините (естествени болкоуспокояващи) и увеличават нивата на окситоцин, който насърчава здравия сън.

8. Правете упражнения
Това може би е последното, за което ще ви хрумне, когато сте подложени на стрес, но ако отидете да потичате, това ще ви накара да се почувствате по-добре. Научни изследвания са установили, че тренировките подобряват настроението ви и то за цели 12 часа.

9. Не претрупвайте графика си
Ако се чувствате стресирани и претоварени от програмата ви за празниците, не планирайте повече неща, отколкото бихте могли да направите за времето, което имате. Запомнете, няма нищо лошо да забавите малко темпото.

10. Мислете позитивно
Празниците могат да ви доведат до точка на пречупване, но не се концентрирайте върху лошото. Негативните мисли могат да предизвикат стрес на тялото, какъвто се получава, когато има реална заплаха. Не забравяйте, че това е време, в което трябва да празнувате със семейство и приятели, дори и те да са източникът на стреса ви. Ако гледате оптимистично на всичко, това ще ви помогне да се справите с предизвикателствата, пред които сте изправени.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти