Днес е Коледни заговезни

В навечерието на най-големия християнски празник
Снимка: Thinkstock

Днешният 14 ноември е обявен за Коледни заговезни и по традиция е последният ден, в който може да се консумира месо, яйца, млечни продукти и всякакви храни от животински произход. От утре, 15 ноември, до Коледа е времето на Рождественските (Коледните) пости.

Хората постят, мотивирани от различни причини. Едни го правят, за да освободят тялото си от натрупаните токсини. Други постят, защото вярват, че постейки телесно и духовно, ще се възвисят над дребните страсти, нечистите помисли и напразните суети, пише "Gotvach.bg".

Каквито и да са вашите лични причини да се откажете от прием на животински продукти през следващите 40 дни, не бива да забравяте, че постите са сериозно духовно и физическо изпитание.

По стара българска традиция в нощта на Коледни заговезни на трапезата задължително се поднася пиле (кокошка) с кисело зеле, тиквеник, в който стопанката е сложила много орехи, и ароматни пълнени чушки с боб.

Тя трябва да даде на всички около масата от блажното ястие, а след това да скрие лъжицата, с която е сипвала гозбите, за да бъде извадена
отново чак на Коледа, когато пак ще е разрешено похапването на месце.

Трапезата за Коледни заговезни е богата, за да се подготвят миряните за предстоящите постни дни.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти