Подкрепено от Olympus

Здрави и във форма... с йогурт!

Olympus
Снимка: iStock

Представяте ли си живот, в който може да си във форма без да гладуваш и да се наслаждаваш на вкусна храна без това да се отразява на теглото? Някои ще кажат, че звучи като мечта, но дори и да е така, тази мечта е напълно постижима благодарение на факта, че географски се намираме на място, изобилстващо от вкусни и полезни храни почти във всички сезони.

Само си представете да живеехме в пустинята или някъде, където климатът е враждебен и неблагоприятен – нямаше да имаме достъп нито до безбройните видове плодове и зеленчуци, нито до разнообразните млечни продукти и ядки, и всякакви други хранителни продукти, които в момента приемаме за даденост.

Почти всеки човек на Земята знае, че едно от най-важните условия за това да сме в здрави и в кондиция, е приемът на протеини. Думата протеин идва от гръцката πρῶτος (протос), която означава „първи“ или „изначален“. Тоест – протеинът е първи и най-важен елемент за поддържането на жизнените ни функции, изграждането всички органи и тъкани в тялото ни и всички клетъчни процеси. Казано накратко – без протеин няма живот!

Olympus
Снимка: iStock

Протеините освен изграждащата си функция имат роля и в обменните процеси в организма. Доказано е, че достатъчният прием на белтъчини ни помага да не трупаме мазнини, а метаболизмът ни остава бърз. Неслучайно Световната здравна организация препоръчва като абсолютен минимум 0.83 г белтъчини на килограм тегло на ден. Тоест, ако тежите 60 кг, това означава почти 50 г протеин на ден. Реално обаче количеството трябва да е доста повече, ако сте активни, спортувате, както и при по-възрастните хора, и по-скоро препоръките се доближават до 1.2 г на килограм тегло.

Дотук нещата изглеждат ясни и лесни, сега идва по-сложната част – как да си набавим достатъчно белтъчини? Консумацията на месо и субпродукти е проблем за все повече хора, които по физиологични или морални причини са се отказали от тях. За щастие, белтъчини има в много продукти – риба, морски дарове (миди, раци, скариди са буквално чист протеин), както и във всички млечни продукти. С тях обаче трябва да сме малко по-внимателни, тъй като най-вкусните сирена и кашкавали са и най-мазни и калорични. Тогава на преден план излизат нискомаслените млечни продукти – рай за всички хора, които искат едновременно да си угаждат и да се хранят адекватно, но и да не надвишават калорийните си нужди.

Представете си сега, че искате да приемате необходимите количества белтъчини всеки ден, но не можете да си ги осигурите само с месни продукти, нито пък искате да приемате повече калории от необходимото! Много жени живеят в тази хипотеза и за тях решението е нискомаслен, но пълноценен белтъчен продукт, който е едновременно богат на вкус и не чак толкова богат на калории. Вероятно има няколко възможности за намиране на решение, но едно от най-добрите е нискомасленият, вкусен и плътен на вкус гръцки йогурт Olympus 2%.

Всеки 1 килограм от него е създаден от 3 л прясно мляко, което го прави изключително богат на протеини – 9 г белтъчини на 100 г продукт. Olympus 2% е направен с българска закваска L.Bulgaricus, естествено изцеден е и се отличава с богата консистенция и плътен вкус.

Olympus
Снимка: Olympus

Великолепен избор е както за хапване на крак и „попълване“ на протеинови нужди, така и за забъркване на всякакви вкусни ястия – млечни мусове, сух таратор и какво ли още не! Можете да го използвате за направата на десерти - йогурт с горски плодове, овесени ядки, мед... възможностите са много!

Гръцкият йогурт Olympus съществува и във вариант 10% масленост, защото на този свят има щастливци, които не броят всяка калория и могат да се наслаждават и на високомаслени и калорични продукти. И все пак, дори и в този вариант йогуртът е с по-ниски количества въглехидрати и лактоза, и повишено съдържание на калций, за да сме сигурни, че освен душата, сме нахранили и тялото и костите си.

И ако вече ви е време да хапвате или пък от толкова разговори за протеини внезапно сте изпитали глад, и се чудите с какво да го утолите, не бързайте да посягате към бисквити или нещо нездравословно, а отскочете до най-близкия магазин и потърсете онова, което ще ви осигури едновременно сила и вкус. Йогурт Olympus 2%, а ако сте от късметлиите с бърз метаболизъм и високи енергийни нужди – веднага си взимайте йогурт Olympus 10%. Приятен апетит и да знаете, че малко ви завиждаме!

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти