Затлъстелите българи

Затлъстелите българи
Снимка: Thinkstock

По празниците е факт, че всички масово преяждат. Мислите за диета остават някъде сред новогодишните обещания за 2015-а, а баклавите, сармите, капамата, щолени, шоколади и пържолки заминават една след друга от щедрите трапези към пеещите стомаси. 

И това не е толкова фатално, стига да не се превръща в ежедневие. Притеснителна статистика показва, че 11,5% от хората над 15 г. в България страдат от затлъстяване.

11,3% от мъжете и 11,6% от жените са затлъстели. През 2000 г. общият процент на затлъстелите у нас е бил 12,4 на сто.

На Балканите страната ни се нарежда на второ място след Румъния, където 7.9% от населението е затлъстяло. В Кипър затлъстелите за 15,6 на сто, в Гърция – 17,3%, а в Турция 16,9 на сто.

Това показва изследване на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие (ОИСР), проведено в 30 европейски държави. Най-затлъстели са хората в Унгария, а британците са на второ място.

Докладът е съставен на базата на данни от 2012 г., пише в. "Дейли Мейл".

Като затлъстял се определя човек, който има индекс на телесната маса 30 и повече. Това означава, че теглото на този човек е опасно за неговото здраве.

Индексът се изчислява като се раздели теглото на човек в килограми на височината му в метри, умножена на квадрат. Здравословните стойности са между 18,5 и 25.

Най-затлъстели са хората в Унгария – 28,5 на сто, Великобритания – 24,7%, Ирландия и Люксембург с 23%, Малта с 22,9 на сто и Чехия с 21%.

В дъното на класацията се нареждат Румъния със 7,9% затлъстели над 15-годишна възраст, Швейцария с 8,1%, Норвегия с 10 на сто, Холандия с 11,4%, Австрия с 12,8 на сто и Франция и Швеция с по 12,9% затлъстели през 2012 г. 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти