Защо пържените храни не са чак толкова вредни

Яжте с мярка, за да ме надживеете
Снимка: Getty/Guliver

От години уж няма две мнения по въпроса, че пържените продукти са обществен враг на здравото сърце.

Сега, обаче, учени от Испания установиха, че количеството на консумираните мазнини от пържените храни няма пряка връзка със сърдечносъдовите заболявания.

Проучването е анализирало методите на готвене и диетичните режими при 40 хил. души на възраст между 29 и 69 години за период от 11 години.

В началото на експеримента никой от участниците нямал проблеми със сърцето, но в края на тестовия период 606 мъже и жени вече имали подобни оплаквания, независимо дали редовно похапвали пържена храна или я изключвали от менюто си.

"В случая е важно да подчертаем не дали храната е пържена, а каква мазнина използваме, за да я приготвим по този начин. Разбира се, това не значи, че няма да увредим здравето си, ако на масата ни непрекъснато присъстват пържени ястия", заявил немският професор Михаел Лайцман, който е един от медиците, разработили изследването.

Така, например, испанците готвят предимно със зехтин и слънчогледово олио за сметка на кравето масло, защото при пържене растителните мазнини са с доказан по-полезен ефект от животинските.

Авторите на научната анкета коментират, че страните от средиземноморския регион масово пържат със зехтин и там този тип храна се консумира често, но не е установена корелация между нейното количество и по-високия брой сърдечни болести.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти