Закуската, която намалява желанието за вредни храни

f
Снимка: Thinkstock

Добрата закуска, особено когато е богата на протеини, намалява натрапчивото желание за определени храни по-късно през деня, сочи проучване на Центъра за контрол и превенция на заболяванията в САЩ.

Според д-р Хедър Лийди, ръководител на изследването, протеиновите закуски намаляват не само апетита за сладки храни, но и за солени храни с високо съдържание на мазнини.

Ако се пропусне закуската, желанието за похапването им продължава да се увеличава през деня.

Изследването показва, че различните видове закуска влияят върху нивата на невротрансмитера допамин, който е свързан с начина, по който обработваме и търсим възнаграждаващи стимули, включително и с желанията за определени храни. Когато ядем, равнището на допамин скача, което дава чувство за възнаграждение.

f
Снимка: Thinkstock

Нивата на допамин са притъпени при хората с наднормено тегло и при тях се изисква повече храна, за да получат същото чувство на възнаграждение, смятат учените. Но подобни реакции са наблюдавани ѝ при хората, които пропускат закуската.

Затова екипът изследователи препоръчват да не се пропуска закуската, богатата на протеини. Тя противодейства на тази тенденция за преяждане.

f
Снимка: Thinkstock

Още:

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти