За да се виждате по-рядко с личния лекар

За да се виждате по-рядко с личния лекар
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Като всяка зима много хора се чувстват застрашени от всевъзможни грипове и настинки. Всеки се старае да ги избегне по различни начини - като пие повечко чай, слага си ваксина, облича се добре, кисне краката в гореща вода, пие аспирин превантивно и други.

Не винаги обаче всичко, което се прави е достатъчно надеждно и ни пази от настинки. Ето няколко причинителя на болестни състояния, които със сигурност ще ви изненадат.

Прекалено безпокойство
Ако се притеснявате излишно и се паникьосвате, че ще се разболеете, е много вероятно да стане точно това. Стресът и депресията водят до спадане на имунитета и ви правят особено податливи на вируси.

Целувки и прегръдки
Звучи наистина неприятно, но ако имате близък контакт с преносител на болестотворен вирус, то най-лесно ще се предаде и на вас чрез ръкостискане и целуване, дори и да е само по бузата. Това не означава обаче, че през целия зимен сезон трябва да се изолирате от околните, просто се постарайте да нямате близък контакт с болни или подсмърчащи хора. Също така, ако вече усещате първите симптоми, но все още не сте се разболяли напълно, избягвайте затворените пространства с много хора, както и градския транспорт по възможност. По-добре да си вземете един ден почивка от работа и да си останете вкъщи, отколкото да чакате да се разболеете и да прекарате цяла седмица болни.

Тютюнопушенето
Освен всички останали проблеми, които може да ви докара, пушенето на цигари води и до изгаряне на малките косъмчета в носа, което улеснява навлизането на микроби в организма и белите дробове. Освен това страстните пушачи са много по-податливи на респираторни заболявания, отколкото непушачите.

Физическо натоварване
Спортът винаги помага да укрепим здравето си и да се чувстваме тонизирани. Понякога обаче, когато тялото се претовари с физически упражнения, имунитета спада и прави организма по-податлив на настинки и грип. Друг фактор е, че ако тренирате в зала, уредите в нея са чудесен развъдник на бактерии. Затова е по-добре да бършете с антибактериални кърпи уредите, преди да ги ползвате, или да сложите ваша хавлиена кърпа. Задължително след тренировка трябва да си вземете горещ душ. Забърсване с мокри кърпички или нещо подобно не върши работа.

Миенето на ръце
Може би ще бъдете учудени да разберете, че масово хората не си мият правилно ръцете. Ако искате да се предпазите от грип трябва да миете ръцете към 10 пъти на ден. Всяко миене трябва да включва обилно сапунисване и изплакване с топла вода. Освен това трябва да продължава поне 20 секунди. Американско изследване показва, че продължителността на миенето на ръцете при повечето хора е не повече от 10-15 секунди и не включва добро сапунисване, а прилича по-скоро на изплакване. А щом искате да се предпазите от грипозно състояния, трябва да измивате ръцете си след всяко кихане или кашляне, когато използвате шепи, за да прикриете устата си.

Излишното пиене на лекарства
Все още битува мнението, че ако се притесняваш да не се разболееш е хубаво да взимаш лекарства за превенция на болестта. Това обаче може да направи вируса резистентен към медикаментите, които пиете, и той да ви повали. Затова не прекалявайте и не се вманиачавайте, пийте лекарства когато имате нужда и по лекарско предписание. Има достатъчно алтернативни природни продукти, които биха ви помогнали да укрепите имунитета си.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти