За английския хумор и храната

За английския хумор и храната
Снимка: netinfo

Английската кухня е пословична с липса на цвят, вид и вкус. Това отношение е твърде преувеличено и абсолютно незаслужено, защото островните ястия са пълни с уют, традиция и необичайното чувство на хумор, присъщо на англичаните.

Особено що се отнася до имената на вкусните гозби. В тези игри на остроумност и въображение пайовете се взират в звездите, кътърите пеят, а ангелите и дяволите яздят коне.

Всъщност stargazey pie е приготвен от картофи и яйца, покрити с тесто, от което стърчат печени сардини, вперили поглед в небето. Singing hinnies са изпечени на плоча палачинки с дребни черни стафиди и макар hinny да означава катър, в Североизточна Англия, откъдето идват тези вкуснотии, думата се използва като мило обръщение.

Angels и devils on horseback пък са съответно стриди и сушени сливи, увити в бекон, яхнали тънка препечена филийка.

В тази поредица от необичайни наименования най-известна е краставата жаба, която наднича от дупката. В toad in the hole ролята на земноводното е поета от свински наденички, а хралупата е изградена от йоркширски пудинг – изпечено въздушно тесто, подобно на палачинковото.

Рецептата за неизменния тестен спътник на британското неделно печено датира поне от средата на XVI век. Горе-долу тогава е записан и първообразът на toad in the hole, само че жабата не е наденичка, а гълъб.

Един век след това ястието е директно отправено към онеправданата класа на индустриализацията в книгата A Plain Cookery Book for the Working Classes. Колбасът още не е на дневен ред, но за сметка на това се препоръчват позастоялите на витрината евтини парчета месо. Нима в повечето нашенски наденици се слага нещо друго?

И, да, всички знаем за копитата, рогата и домашните любимци, но дори и в объркания български пазар има вкусни решения от малки и съвестни производители.

Името на гозбата с амфибията е с неясна история, но това не е така за британския кулинарен символ fish and chips – тук въображението е напуснало англичаните и те са действали чисто и описателно. Риба и пържени картофи – звучи прекалено просто, за да е такова. Панировката на треската изисква точни пропорции, картофите се пържат два пъти на определена температура и, изглежда, вестникът за завиване на порцията е наистина важен. Или поне традиционен.

Макар fish and chips да се смята за типично британско ястие, пържената риба вероятно е пренесена на острова от испански и португалски криптоевреи през XVII век. Тя става евтина храна за работници двеста години по-късно, когато риболовът с дънните мрежи траулери (за тях е важно да се каже, че нанасят непоправим щети на морската фауна), се усъвършенства и количествата уловена треска се повишават значително.

Fish and chips е улична храна, затова и местата, в които се предлага, си имат хубавите жаргонни имена chippy и chipper. Европейските закони изиграват лоша шега на народния гений на британците и заради правото на избор на клиента обобщаващото fish сега трябва да се заменя с cod (треска) или haddock (риба, сравнително близка до треската и без българско име).

Слава богу, бюрократите от Брюксел не са се намесили поне в името на Lancashire hotpot. Северозападната манджа по традиция се готви в тежък керамичен съд, на сравнително ниска температура и в продължение на няколко часа.

Композицията от овче или агнешко, което се редува със слоеве от лук и картофи, завършва с плътна кора от нарязани на щедри филии картофи, под които спокойно да се задушава месото, докато въглените в пещта бавно гаснат в очакване семейството да се прибере от фабриките за памук, с които графство Ланкашър допринася за индустриализацията на страната през XVIII век.

За съжаление все по-малко англичани имат време да чакат вкусното задушено да стане готово и то бавно започва да изчезва под натиска на зеленчуци стър фрай и пиле тика масала, които вече са истински британски ястия – чудесен пример как една от най-космополитните нации в света комфортно абсорбира кулинарни идеи.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти