Всичко, което трябва да знаем за слънцезащитата

Всичко, което трябва да знаем за слънцезащитата
Снимка: Weheartit

Д-р Катя Паскова

С това мрачно и дъждовно време, на което сме свидетели в последните седмици, не ни е особено лятно и сигурно последното, за което си мислим, е как да се предпазим от вредните слънчеви лъчи. Това обаче е важен въпрос и проблем, който не трябва в никакъв случай да пренебрегваме. Съвсем скоро ще бъдем на плажа и ще се стремим да постигнем бронзов загар.

Излагането на слънце обаче крие опасности, дори през зимата, когато лъчите са по-слаби.

За да бъдем максимално полезни, изчерпателни и надеждни като източник на информация потърсихме за мнение дерматолога и автор в Edna.bg д-р Паскова. Тя отговори специално за читателките ни на няколко важни въпроса относно слънцезащитата.

Казано накратко – защо е от толкова голямо значение да се предпазваме от слънчевите лъчи целогодишно? 
Вече е абсолютно доказано по многобройни начини, че ултравиолетовите лъчи имат повече вредни, отколкото полезни действия спрямо човешкия организъм: те повишават риска от поява на злокачествени образувания на кожата; ускоряват процеса на стареене; често са причина за възникването на различни алергични състояния. Много хора се заблуждават, че липсата на слънце означава и липса на УВ лъчи, а това съвсем не е така. Просто интензивността е по-слаба, но всички рискове от негативни последици са налице.

Слънчевият тен представлява всъщност защитен механизъм на тялото срещу силната слънчева радиация и видимо доказателство за слънчева увреда на кожата. Хубаво е да се има предвид, че по-светлите хора са по-податливи на появата на странични въздействия на слънцето.

Каква слънцезащита трябва да осигурим на бенките на тялото?
За да прекарате спокойно лятната си отпуска, е хубаво в края на пролетта да посетите дерматолог, който да прегледа вашите бенки и да прецени дали сред тях има такива, които изискват премахване, наблюдение или по-специални грижи. Ако сте от хората, които имат повече бенки, стоенето под чадър с тениска или добре намазани с фактор 50 би било най-доброто за вас.

Ако имаме скорошни белези (от по-дълбоко порязване, операции и т.н.), как трябва да ги предпазваме от слънцето?
Белезите са естествен резултат от процесите по заздравяване на кожата след някакъв вид травма. Те изискват по-специални грижи, тъй като кожата в зоната на белега е по-чувствителна и уязвима. Поради това е много по-лесно един пресен белег да пигментира и така да стане още по-видим. Да не говорим, че освен с по-тъмен, може да се сдобиете и с по-плътен белег вследствие на непредпазливото му излагане на слънце.

Най-доброто по принцип е изобщо да не излагате засегнатата част от тялото на слънце. В случай, че това е невъзможно, предпазване с дреха или превръзка ще бъде по-ефективно от мазането с фотопротективен продукт. Ако белегът е на лицето, ще трябва да комбинирате шапка, очила и много, много крем.

А пигментните петна по кожата?
С появата на първите по-интензивни слънчеви лъчи се наблюдава и засилване на пигментацията по лицето сред предразположените най-вече жени. Приемането на някои лекарства през лятото, като противозачатъчни, антибиотици, както и употреба на неподходящи козметични средства, могат също да доведат до тази така неприятна пигментация.

Независимо от вида им (слънчеви, хормонални, вследствие на възпаление, травма и др.), като цяло справянето с неприятната пигментация е трудна задача. Затова най-доброто средство си остава превенцията. Слънцезащитният крем с висок фактор и широк спектър на защита е задължителен на морето и в планината и когато шофирате дълго време (тъй като УВ А лъчите преминават и през стъклото).

Ако искате да премахнете пигментните петна, чрез съвременните лазерни техники ще може да го сторите едва през есента, когато кожата не се излага на слънце и започва да изсветлява от летния тен.

Татуировките изискват ли да бъдат защитени с лосион с по-висок фактор? И защо не е добре през летния сезон да си правим татуировки?
Ако татуировката е стара, т.е. изминали са поне 3-4 месеца от направата, не е задължително да се ползва продукт с най-високия фактор. Предпазвате я като останалата нетатуирана част на тялото. В случаите, когато татуировката е прясна или сте предприели лазерни процедури за отстраняване, е необходима стриктна фотопротекция.

Лятото е сезон, в който не се препоръчва не само правенето на татуировки, а и доста други интервенции, тъй като на кожата й е по-трудно да заздравява, а и честото потене и високата температура са добри предпоставки за възпаления и инфекции.

Има ли разлика между козметичните и медицински слънцезащитни лосиони? С какво трябва да се съобразяваме, като купуваме лосион?
Със сигурност има. Към медицинската козметика има много повече изисквания по отношение на нейния състав, безопасност и ефективност. При тях може да бъдете сигурни, че защитата, отбелязана на опаковката спрямо УВ, А и Б лъчите, отговаря на действителната в продукта, ако се ползва според стандартните указания. Да не говорим, че всички фирми полагат големи усилия да правят продуктите си максимално хипоалергични в комбинация да са комфортни и приятни за употреба, което принципно не е никак лесна задача. Препоръчваме медицинска козметика, особено когато се касае за деца, хора със слънчева алергия и много светла кожа, която изгаря лесно.

Различните части на тялото имат ли нужда от различна степен на защита?
Като цяло няма такова разделение на степените на защита според областта. По-скоро изборът на продукт се прави спрямо консистенцията – кремовете и емулсиите са по-предпочитани за лицето, а лосионите, млеката и олеата – за тялото.

Как да се справим със слънчевите изгаряния по тялото? Рецептите от бабините тефтери (добре познатата терапия с кисело мляко) вършат ли работа?
Много е важно да не се допуска да има изгаряне, особено в детска възраст. Кожата ни има уникалната способност да съхранява в паметта си всеки такъв момент и след време започва да "излага на показ натрупаните спомени". Ако все пак допуснете изгаряне, народната и традиционната медицина предлагат много варианти за лечение – от кисело мляко и сурови картофи, през алое вера до пантенол, студени компреси, студени душове, лекарства с противовъзпалително и болкоуспокояващо действие. По-леките случаи позволяват да прилагате методите на домашната медицина, но при по-сериозни е желателно да се консултирате с дерматолог.

Как да предпазим децата от слънчевите лъчи?
Все още има много родители, които не знаят, че не е никак добра идея да водят малките деца до 2 години на море и да ги пускат да тичат голи на воля по пясъка. Като цяло деца до тази възраст е желателно да не се излагат пряко на слънце и да бъдат защитени с шапки, дълъг ръкав и слънцезащитен крем, специално адаптиран за тях, т.е. базиран само на минерални филтри. Изгарянията в детска възраст са най-опасни и представляват един от рисковите фактори за развитие на кожен рак, включително меланом, както и очни увреждания след години.

Освен това в първите 18 години от живота, хората поемат много по-голямо количество ултравиолетови лъчи в сравнение с по-късните периоди, тъй като прекарват повече време на открито.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти