Вредата от консервните кутии

Почти няма храна, която да не се продава в консервиран вид
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Химическото вещество, използвано при производството на консервни кутии, може да попадне в храната и да застраши здравето ни, твърдят учени от университета Харвард.

Проведените от тях тестове са показали, че химическият компонент бисфенол А (дифенилолпропан) се открива в големи количества в урината на хората, яли консервирана храна, съобщава щатското издание Journal of American Medical Association.

Бисфенол А се използва при производството на консервни кутии, за да ги предпази от корозия и да спомогне храната да се запазва по-дълго свежа.

Джени Каруайл, ръководител на научния екип, коментира:

"Вече е известно, че употребата на напитки, които са съхранявани в някои видове пластмасови опаковки, могат да доведат до увеличаване на количеството бисфенол А в организма. Сегашното ни изследване показва, че консервираната храна може да е още по-опасна за здравето, отколкото сме смятали преди, най-вече заради все по-широкото й разпространение."

През миналата година Европейската комисия забрани използването на бисфенол А при производството на бебешки бутилки.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

Каква зимнина ще правите това лято?

Абонамент