Сутрин или вечер - кога е по-добре да се къпем

баня
Снимка: Thinkstock

Американски дерматолози посочиха ползите от вечерния и сутрешния душ и заключиха, че къпането вечер е по-полезно, пише в. "Дейли мейл".

Душът рано сутрин освежава и подобрява работоспособността, докато вечерният подобрява качеството на съня, тъй като регулира телесната температура. Научно е доказано, че един душ 90 минути преди лягане първо затопля, а след това охлажда тялото. 

Къпането вечер облекчава и стреса, защото намалява нивата на кортизола - стероиден хормон, който помага на тялото да реагира на натоварване, регулира кръвната захар и преборва инфекциите. 

баня
Снимка: Thinkstock

"Тялото естествено се охлажда с настъпване на времето за лягане. Душът изкуствено покачва температурата и позволява по-бързо охлаждане, което ускорява настъпването на съня", каза д-р Джанет Кенеди.

Освен това, вечерният душ осигурява по-здрава кожа.

Ако човек работи и е навън по цял ден, вечерта кожата е покрита с всякакви алергени, които могат да я раздразнят. Затова е по-добре те да бъдат почистени за през нощта. Тогава кожата се регенерира, мъртвите клетки падат и се изграждат нови.

Независимо от това дали душът се взима вечер или сутрин, лицето трябва да бъде измито, за да не остават мазнини по възглавницата, което предизвиква акне, препоръчва д-р Самър Джейбър.

баня
Снимка: Thinkstock

Вечерният душ също намалява напрежението в мускулите.

Къпането два пъти дневно не е толкова лоша идея, ако е за по-кратко от 10 минути и водата е хладка.

Дерматолозите са единодушни, че за кожата е по-полезна хладката вода. Горещата намалява влагата в епидермиса и отнася много от естествените лубриканти.

 

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти