Нарцисизмът води до проблеми със сърцето

Кой е по-красив?
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хората, които са силно нарцистични натури имат повишено ниво на кортизол (хормонът, регулиращ стреса) дори и в съвсем спокойни всекидневни ситуации, разкрили учени от университета в Мичиган. Те коментират, че тази тенденция се наблюдава много по-слабо при женския пол, но все още нямат ясни обяснения за това.

Именно непрекъснатото взиране в себе си прави мъжете и жените по-изнервени, с което се повишава кръвното им налягане, а с това предпоставките за сърдечни проблеми вече са налице. В проучването участвали 106 души, на които били взети проби от слюнката, като тези от тях с по-нарцистични характери се оказали с доста по-високи нива на кортизол в своя организъм.

"Повечето мъже искат да доминират, но понякога, виждайки някой по-силен и красив от тях, гневът и стресът от това, че егото им е заплашено могат да се покачат", допълва Дейвид Рейнхард, който е един от хората, изготвили експеримента.

Освен това самовлюбените хора много по-често страдат от депресивни състояния и психически разстройства, защото трудно намират достойни за общуване особи, допълват изследователите.

Тези нови научни разкрития показват, че повечето нарцистичните личности само привидно изглеждат самодоволно, но всъщност са доста несигурни и нещастни от непрестанното втренчване в собствения си образ.

Хороскоп за деня

Магическата топка
Попитай Магическата топка
Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня

Авторите

Оферти