Рецептата за традиционна българска баница с дърпани кори на Bake off: ексклузивно за Edna.bg

Рецептата за традиционна българска баница с дърпани кори на Bake off: ексклузивно за Edna.bg
Снимка: Thinkstock

Рецептата за традиционната българска баница с дърпани кори успя да затрудни участниците в Bake Off: най-сладкото състезание по NOVA.

Много от тях не успяха да изпекат добре баниците, а корите бяха твърде дебели за вкуса на експертното жури шеф Юлия Панджерова и шеф Юри Балталийски.

Къде се крие майсторството за приготвянето на това печиво и какви са тънкостите на фините кори, за читателите на edna.bg споделя шеф Юлия Панджерова.

Баница с дърпани кори

Продукти за тестото: 

1 кг брашно за баница

1 ч. л. сол

1 ч. л. оцет

500 мл хладка вода

Продукти за плънката:

6 яйца

500 г краве сирене

2 с. л. кисело мляко (4,5% масленост)

100 мл олио за намазване на питките

70 мл олио и 70 мл краве масло за поръсване на корите

Начин на приготвяне:

Пресяваме брашното и прибавяме солта и оцета, като малко от брашното оставяме за замесване.

Замесваме с водата, докато се получи меко и еластично тесто.

Разделяме тестото на 8 равни части, които окръгляме на топки.

Всяка топка разточваме на малка питка. Слепваме питките по две, като намазваме едната с олио, върху нея слагаме втора и намазваме и нея с мазнина. Оставяме да престоят около 15 минути.

Приготвяме плънката, като разбиваме яйцата, добавяме киселото мляко и натрошеното сирене.

Разточваме всяка двойна питка на плота. Прехвърляме на покривка и дърпаме с ръце до получаване на тънка, прозрачна кора.

Снимка: Thinkstock

Всяка кора намазваме с част от разтопеното в олиото масло. Отгоре разпределяме част от плънката. Загъваме на руло. Така оформяме всички кори.

Завиваме корите спираловидно в намазнена тава. Съдът трябва да е достатъчно голям, за да не се припокриват отделните рула. Печем в загрята на 180 градуса фурна, до получаване на хубав загар и хрупкава коричка.

Изваждаме готовата баница и напръскваме леко с вода. Завиваме с кърпа. Охлаждаме за 10 – 15 минути и е готова за консумация.

Хороскоп за деня

Каква си според асцендента си
Каква си според асцедента си
Виж Съновника на Edna
Съновник
Виж Тайна на деня
Тайна на деня
Изтегли Късмет на деня
Късмет на деня
Изтегли Карта Таро на деня
Карта Таро на деня
Виж Съвет на деня
Съвет на деня

Авторите

Edna пита

В каквa роля сте през тази учебна година?

Трите зодии, без които светът не би оцелял
Астрология

Трите зодии, без които светът не би оцелял

Светът е балансиран, защото е населен с различните представители на...

Ненормална съм, мрънкам и не знам какво искам
Свободно време

Ненормална съм, мрънкам и не знам какво искам

Днес решихме да ви припомним един текст, който ни показва...

Сексът, от който се страхуват жените
Свободно време

Сексът, от който се страхуват жените

Eдна от най-обсъжданите и най-скандалните теми - това е темата за...

Абонамент